PREDSTAVLJEN ROMAN "LIČANI" PAVLA RAČIĆA

Prvi roman Pavla Račića "Ličani", koji se oslanja na zabačenu tradiciju tzv. hrvatske književne naive, predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Autor knjige nije književnik, ne pripada niti jednom književnom miljeu, već je po zanimanju automehaničar, a svoj prvi roman, koji je posvetio svojem ocu, napisao je kao istinitu priča o sudbini ličke, seljačko-obrtničke obitelji Račić, od 19. stoljeća do Domovinskog rata.

Kompozicija romana iznimno je pregledna, a radnja je ispričana slikovitim jezikom koji u nekim vrlo živim dijalozima podsjeća na Milu Budaka, istaknuo je urednik i izdavač Josip Pavičić.

Junaci romana jednostavni su ljudi koji se u životu suočavaju s brojnim malim i velikim iskušenjima, a cijelu je priču Račić ispričao u maniri nekadašnjih najboljih usmenih pripovjedača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račiću je, kako je rečeno, u oblikovanju teksta pomogao jedan hrvatski intelektualac koji želi ostati anoniman.

Pavao Račić rođen je 1928. u Lovincu, a kao mladi obrtnik sukobio se s jugoslavenskim vlastima te je 60-ih godina emigrirao u Njemačku, gdje je dobio politički azil. Devedesetih godina vratio se u Hrvatsku.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara