PREDSTAVLJEN ROMAN "NA UZBRDICI" književnice fumiko enchi

Roman "Na uzbrdici" japanske književnice Fumiko Enchi (1905.1986.) u nakladi riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika predstavljen je večeras u Zagrebu. L

Roman je s japanskog prevela Mirna Potkovac-Endrighetti, a urednik je Žarko Milenić. Roman "Na uzbrdici" zanimljiva je i toplo ispričana priča o ženi koja se posvetila svom domu, o mukotrpnu životu žene odgojene u vrlo tradicionalnom japanskom društvu.

Autorica, kako je istaknuto na predstavljanju, propituje koliko je održiv brak u takvu društvu u prvoj polovici 20. stoljeća. Za hrvatsko čitateljstvo posebno je zanimljivo kako je opisan zahtjev muža da mu žena odabere i dovede u kuću ljubavnicu i osjećaji žene u takvu položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fumiko Enchi postavlja brojna pitanja o bračnim odnosima u japanskim prilikama, koja su univerzalna, rečeno je na predstavljanju. O romanu je govorila prevoditeljica Mirna Potkovac-Endrighetti.

Japanska književnica Fumiko Enchi rođena je u Tokiju. Kći je vrsna poznavatelja japanskog jezika i književne tradicije Kazutoshija Uede i jedna je od najomiljelijih suvremenih japanskih književnica. Njezina dramska djela uspješno se izvode u japanskim kazalištima, a dobitnica je i nekoliko uglednih domaćih književnih nagrada.

(Hina) at jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara