Predstavljen roman Vladimira P. Gossa "Nagodba"

U prostorijama Matice hrvatskih iseljenika danas je naklada "Izvori" predstavila roman hrvatskoameričkoga pisca Vladimira P. Gossa "Nagodba".

Predstavljanje je upriličeno u povodu sutrašnjega "Dana branitelja Dubrovnika", na koji se, kako je istaknuto, sjećamo hrabrih hrvatskih branitelja koji su junački braneći Dubrovnik od velikosrpske agresije položili svoje živote 5. prosinca 1991. na Golubovu kamenu.

O piscu i romanu govorili su ravnatelj Matice hrvatskih iseljenika Nikola Jelinčić, sveučilišni profesor Ivo Žanić, urednica knjige Lilijana Domić i nakladnik Damir Mikuličić.

Žanić je istaknuo kako se Gossov roman, koji je svojom temom "integralno urastao u Dubrovnik", može promatrati iz "rakursa" hrvatske, američke i književnosti "hrvatske dijaspore".

Lilijana je Domić istaknula kako je Vladimir Goss "mogući fantastičar" hrvatske književnosti postao "žanrovski pisac". Dometnula je kako je "Nagodba" treći dio svojevrsne trilogije koja se sastoji od romana "Nada" i "Dayton".

Vladimir P. Goss izrazio je svoje nezadovoljstvo pojmom "dijaspora" za raseljene Hrvate, rekavši kako takva podjela Hrvata ne postoji. Predložio je naziv "hrvatska globalna zajednica".

Roman "Nagodba" je "priča o opsadi Dubrovnika za vrijeme Domovinskoga rata 1991. kroz viđenje i riječi američkoga bojnika Stopicha, vojnog promatrača, inače američkog Hrvata treće generacije. On je vojni birokrat, karijerist s iskustvom iz desetak ratova, ali i "stručnjak za srednjovjekovnu literaturu kojem je pokriće za boravak u Dubrovniku proučavanje tajanstvenih knjiga Ubalda de Leoni, destilata apsolutnoga zla."

Vladimir Peter Goss (Zagrebu, 1942.) po zanimanju povjesničar umjetnosti, sveučilišni je profesor na University of Michigen, a predavao je i na University of Tel Aviv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara