Predstavljen zbornik radova Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama

Nakladnici Tonimir i ogranak Matice hrvatske iz Varaždinskih Toplica predstavili su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu "Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama Zbornik radova znanstvenostručnih skupova Matice hrvatske 2001.2003."L

O Zborniku su govorili u ime nakladnika Stjepan Juranić, dožupan Varaždinske županije Stjepan Habunek, gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec, urednica knjige Božena Filipan, akademici Tonko Maroević i Stjepan Damjanović.

Maroević je napomenuo kako Zbornik spaja lokalno i regionalno s univerzalnom baštinom.

"Kukuljević je stalna tema sustavnoga istraživanja s građom koja ima svoju povijesnu i pozitivističku vrijednost," rekao je Maroević dodavši kako je "Kukuljević trajni svjetionik hrvatske kulture bez kojeg ne bismo bili ono što jesmo".

Filipan je podsjetila kako su u Zborniku uz Kukuljeviće Sakcinske prikazane i važne osobe za hrvatsku kulturnu povijest koje su svojim životom vezane uz područje Varaždinske županije.

Damjanović je istaknuo kako je u prvom zborniku objavljeno niz priloga o obitelji Kukuljević i Antunu Radiću, dok ovaj Zbornik na visokoj razini raspravlja o problemima leksikografije, etimologije, povijesti i književnosti.

U knjizi "Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama - Zbornik radova znanstveno-stručnih skupova Matice hrvatske 2001.-2003."(365 str.) u četiri tematska poglavlja obrađena su pitanja utjecaja vladarskih povelja na razvoj Varaždinskih Toplica, Varaždina i Križevaca, Ivan Kukuljević Sakcinski u sklopu hrvatske leksikografije, hrvatsko knjižničarstvo i zaslužni knjižničari te odnos kulture i poduzetništva.

Uvodni tekst Zborniku napisao je Tonko Maroević, a pogovor Stjepan Damjanović.

U Zborniku su među ostalim objavljeni radovi Božene Filipan, Alojza Jembriha, Mije Lončarića, Ive Pranjkovića, Alemka Gluhaka i Željka Vegha.

Današnje predstavljanje glazbom je pratio pod ravnanjem Zlatka Pipleka Dječji orkestar Osnovne škole Antun i Ivan Kukuljević iz Varaždinskih Toplica.

(Hina) xmk ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara