Predstavljen zbornik radova "Oko književnosti"

Zagrebački nakladnik Disput predstavio je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu zbornik književnopovijesnih rasprava "Oko književnosti Osamdeset godina Aleksandra Flakera", posvećen obilježavanju 80tog rođendana akademika Aleksandra Flakera.

U zborniku pišu 23 autora, a teme su razvrstane u pet tematskih cjelina koje raspravljaju o odnosu ranih Flakerovih radova, metodologiji književne povijesti, rusističkim radovima od Puškina do Pelevina, kroatističkim temama i doprinosu ruskih emigranata hrvatskoj kulturi.

O zborniku su govorili akademici Miroslav Šicel i Aleksandar Flaker, profesori zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Krunoslav Pranjić i Milivoj Solar te urednik zbornika Josip Užarević.

Akademik Šicel naglasio je kako ovaj zbornik spaja čitav niz suvremenih autora književnih povjesničara te daje mogućnost da se progovori o mjestu i položaju književne djelatnosti Aleksandra Flakera.

Posebno je istaknuo Flakerova kroatistička istraživanja, te poglavlje u zborniku koje se bavi hrvatskom književnosti.

"Ovaj zbornik nije apologija profesoru Flakeru, već je riječ o djelu koje pokazuje trajno značenje njegova rada u našoj književnopovijesnoj znanosti", istaknuo je prof. Solar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Aleksandar Flaker ocijenio je kako je zbornik "jedna mnogoglasna struktura o književnosti" te istodobno "priča o jednoj znanstvenoj zajednici u Zagrebu".

Iz te je Zagrebačke stilističke škole među ostalim izašao poznati Škreb-Stamaćev "Uvod u književnost" i knjiga Svete Petrovića "O stihu", dodao je.

Zbornik književnopovijesnih rasprava "Oko književnosti - Osamdeset godina Aleksandra Flakera" uredio je Josip Užarević.

Akademik Aleksandar Flaker (1924.) bio je višegodišnji šef Katedre za rusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Poetika osporavanja".

(Hina) xmk ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara