predstavljena "durica", knjiga u stripu ivice bednjanca

Knjiga u stripu "Durica" Ivice Bednjanca, autora koji već 35 godina objavljuje stripove u dječjim časopisima "Smibu" i "Modroj lasti", predstavljena je danas u Školskoj knjizi. L

"Kod Ivice Bednjanca zadivljuje jednostavni crtež kroz kojeg se ocrtavaju sva emocionalna stanja djeteta", rekao je recenzent albuma stripova "Durica" Tito Bilopavlović, glavni urednik "Smiba", naglašavajući posebno Bednjančevu sposobnost sažimanja u likovnom i literarnom smislu.

Durica je crtačko remek-djelo Ivice Bednjanca u kojem prati sudbinu djevojčice kroz brojne situacije: od njenog durenja i šale do smijeha i tuge, s kojima je osvojio srca mladih čitatelja pogodivši tipično dijete našeg vremena - živahno i plaho, ocijenio je predsjednik Nadzornog odbora "Školske knjige" Dragomir Mažerić.

"U novom albumu stripova curica Durica i njezini prijatelji svojim će dogodovštinama i nepodopštinama učiniti dječju svakodnevicu vedrijom i humornijom", složili su se svi sudionici današnjeg svečanog predstavljanja i zaključili kako je vrhunski likovni rukopis Ivice Bednjanca osigurao "Durici" mjesto u samom vrhu europskog stripa za najmlađe.

Stjepko Težak, jedan od osnivača "Modre laste" i suradnik Ivice Bednjanca te sadašnja glavna urednica Željka Horvat-Vukelja su istaknuli značaj Bednjančevog standardnog jezika u stripu zahvaljujući kojem su mnoga djeca naučila brže i bolje čitati te naglasili njegovu pedagošku crtu koja nigdje nije nametljiva.

Ivica Bednjanec je crtač, scenarist i pjesnik. Od 1952. otkad je objavio svoj prvi strip, nacrtao je više od 2000 tabla stripa i napisao više od 1000 scenarija. Osim Durice, poznati strip junaci Ivice Bednjanca su Lastan, Genije, Nježni, Jasna i Nina iz časopisa za osnovnoškolce "Modra lasta" te Barun Trenk, Kiko i Iverka, junaci serije "Hrvatski povijesni strip".

Svečanom predstavljanju "Durice" bio je nazočan i Ivica Bednjanec, koji je prvi autor i crteža i sadržaja stripa među hrvatskim autorima stripa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara