Predstavljena knjiga "Bijela smrt"

Knjiga "Bijela smrt" Vitomira Grbca o stradanju 26 partizana druge brigade 13. primorskogoranske udarne divizije noću s 19. na 20. veljače 1944. za marša preko Matić poljane u Gorskom kotaru predstavljena je danas u Rijeci.

U knjizi, nakladnika riječke kuće "Adamić", Grbac opisuje prvo okupljanje antifašističkih boraca u zapadnoj Hrvatskoj, stvaranje postrojba, marš i stradanje partizana koji su se smrznuli prelazeći Matić poljanu u Gorskom kotaru.

Grbac analizira i okolnosti osnutka "Memorijala 26. smrznutih partizana" koji se redovito obilježavao do 1991., kad je preimenovan u "Memorijal mira". S time se nisu složili predstavnici antifašističkih boraca te se od prošle godine ponovno obilježava "Memorijal 26. smrznutih partizana", tako da se sada oba memorijala održavaju usporedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjesničar i akademik Petar Strčić istaknuo je da je knjiga mnogo čitljivija nego se očekuje od profesionalnog povjesničara kao što je Grbac.

Vitomir Grbac, sudionik Narodnooslobodilačkog rata, ostao je nakon rata u vojnoj službi, završio vojnu akademiju, stekao naslov magistra znanosti i bavio se znanstvenoistraživačkim radom u Vojno-historijskom institutu u Beogradu.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara