Predstavljena knjiga Bože Mimice o povijesti Omiške krajine

KNJIGA "Omiška krajina, Poljica i Makarsko primorje" Bože Mimice (1942.) predstavljena je danas u Zagrebu.

Na 580 stranica autor donosi cjelovit pregled specifičnog povijesnog i društvenog razvoja od prapovijesti do početka 20. stoljeća područja kojega zajedničke geografske, klimatske, povijesne, gospodarske i kulturne poveznice čine jedinstvenim krajem, rečeno je na predstavljanju.

Autor je ujednačio svoju pažnju na razna povijesna razdoblja. Vokacijom istančanog kulturologa, predmet knjige uspio je ocrtati na širokom geografskom fondu regionalnih i općih povijesnih događanja, čiji ton izlaganja nije opterećen pretkonceptima i povišenim afektima, ističe recenzent Joško Belamarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući knjigu, pučki pravobranitelj i Poljičanin Ante Klarić istaknuo je pravno značenje Poljičkog statuta koji se temelji na običajnom pravu, a ono je građeno na brojnim odlukama-presedanima. Podsjetio je na ocjene bivše Akademije SSSR-a da je poljička skupština vjerojatno prvi oblik referendumskog odlučivanja u slavenskih naroda, a Poljički status nadahnuće za utopijske teoretičare.

Na predstavljanju knjige u Društvu hrvatskih književnika pozitivne su dojmove izrekli potpredsjednik Vlade Ante Simonić i akademik Ante Stamać.

Bože Mimica rođen je u Omišu, a diplomirao je kulturologiju na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1966. živi i radi u Rijeci. Širi interes mu je povijest, a uži numizmatika. Izdao je pet knjiga o numizmatici (za područje Hrvatske, za Dubrovnik, za Rijeku te Istru i Kvarner), od kojih su četiri u izdanju HAZU-a. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke 1997. "za veliki doprinos hrvatskoj i svjetskoj numizmatici", za što je i primljen u Družbu hrvatskog zmaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara