PREDSTAVLJENA KNJIGA ČILEANSKOG HRVATA NICOLASA M. RAJČEVIĆA

Prvo hrvatsko, a peto izdanje romana "Iz daleka zauvijek" čileanskog Hrvata podrijetlom s Brača, Nicolasa Mihovilovića Rajčevića, predstavljeno je danas u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI).

U svom prvom romanu "Iz daleka zauvijek" (1966.) Nicolas Mihovilović piše o životu hrvatskih iseljenika s Brača između 1920. i 1940. Iz perspektive dječaka, te kasnije mladića i zrelog čovjeka, on se, kroz opis svakodnevnog života, prisjeća i priča iz nekadašnjeg života u "starome kraju".

"U romanu su zauvijek sačuvane i neke etičko-etničke pojedinosti koje kod nas polako prelaze u zaborav, a da ih možda nismo na odgovarajući način zabilježili", rekao je prevoditelj i urednik knjige Jerko Ljubetić.

Po njegovim riječima, iako je Rajčević cijeli opus posvetio doseljeničkim temama, u čileansku je književnost uveo i mnoge novine, primjerice detaljnu psihološku razradu likova.

Hrvatski iseljenici, većinom s Brača, dolazili su u Čile između 1860. i 1870. U početku su živjeli diljem zemlje, a danas ih je najviše u Santiagu, Punta Arenasu i Antofagasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Današnji potomci Hrvata U Čileu (njih oko 150 tisuća ili jedan posto stanovništva u Čileu) uspješni su i ugledni građani, napomenula je Željka Lovrenčić, koja je u Čileu predavala hrvatski jezik i bila kulturni ataše. Roman "Iz daleka zauvijek" dirljiva je priča o njihovim očevima i djedovima, dodala je.

U čileansku literaturu upisalo se oko 130 pisaca Hrvata ili potomaka Hrvata s jednom ili više objavljenih knjiga, od kojih su najuspješniji Antonio Skarmeta i Ramon Dijaz Eterović.

Uzevši u obzir Skarmetu i Eterovića može se reći da hrvatska proza bolje stoji na španjolskom nego na hrvatskom jeziku, ocijenio je ravnatelj HMI Boris Maruna.

Nicolas Mihovilović Rajčević (Punta Arenas, 1916.- Quilpue, 1986.) u mladosti se bavio glumom, pjevanjem, bio je urednik školskih časopisa. Književnošću se počeo baviti kao srednjoškolac, no prvu je knjigu objavio u pedesetoj godini.

Roman "Iz daleka zauvijek" tiskan je u splitskoj Nakladi Bošković, uz potporu Hrvatske matice iseljenika iz Splita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara