Predstavljena knjiga članaka i intervjua Miroslava Radmana

KNJIGA intervjua i članaka hrvatskog genetičara svjetskog glasa Miroslava Radmana, predstavljena je večeras u ispunjenoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu.

Tanja Rudež, vodeća osoba zagrebačkog znanstvenog novinarstva sastavila je knjigu na poticaj nekadašnjeg kolege Damira Mikuličića, vlasnika izdavačke kuće "Izvori" koja je izdala knjigu "Miroslav Radman: čovjek koji je srušio genetski zid".

Knjiga sadrži 13 intervjua koje je Radman dao u Hrvatskoj od 1970. do listopada ove godine i devet njegovih tekstova za medije od 1966. godine.

"Imala sam rijetku sreću da kao novinarka pratim Radmanova otkrića od onog iz 1989. pa svake dvije godine po jedno", rekla je Tanja Rudež.

"Mogla sam uživati u jedinstvenoj intelektualnoj avanturi koju pruža svaki razgovor s njim, jer Radman je naprosto idealan sugovornik za svakog novinara", rekla je.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego osvrnuo se na Radmanovu istraživačku metodiku te istaknuo kako u njoj vidi refleksivna pitanja koje se sreću u filozofiji.

Traganje za novim i nepoznatim kao izraz slobode osim radosti nosi i nelagodu susreta s novim, kazao je. Kad to stavite u jednu odluku dobijate gotovo sartrijanski opis slobode, kazao je Flego.

Flego je Radmanov rad prispodobio sa slobodom virtuoza u jazz orkestru nasuprot disciplini vođenog simfonijskog orkestra. "Takav jazz orkestar je novi Radmanov Institut za život u Splitu, što je njegov četvrti institut do sada", zaključio je Flego.

Radman je kazao da mu je knjiga donijela i nešto nelagode jer nije "oduševljen ničim što podsjeća na kult ličnosti". Nismo

zaslužni za naše mane i vrline niti smo birali kakvi ćemo biti. Većina toga odlučena je spajanjima genskog mozaika, kazao je Radman.

Sve što možemo, a to nije malo, je neprestano iskušavati naše mogućnosti, želeći biti što bolji, zaključio je.

Radman je danas voditelj Laboratorija za medicinsku evoluciju i genetiku na medicinskom fakultetu Necker u Parizu.

Autor je više od 160 znanstvenih radova objavljenih u najeminentijim svjetskim časopisima te dobitnik niza najvećih priznanja. Član je Francuske akademije znanosti.

Rođen je u Splitu (1944), a Prirodoslovno-matematički fakultet završio je u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara