Predstavljena knjiga Danka Plevnika ˝Rat i mir za Hrvatsku˝

KNJIGA ´Rat i mir za Hrvatsku´ Danka Plevinika predstavljena je danas, nakon Zadra i Karlovca, i zagrebačkoj književnoj publici u Matici hrvatskoj, a posvećena je legendarnom vukovarskom novinaru i ratnom izvjestitelju Siniši Glavaševiću, koji je 1997. identificiran kao jedna od masovnih žrtava pokolja na Ovčari.

Knjiga Danka Plevnika, kolumnista ´Slobodne Dalmacije´, kompilacija je njegovih novinskih tekstova od 1991. do 1995. u ´Slobodnoj Dalmaciji´, ´Danasu´ i drugim novinama u kojima je objavljivao svoja promišljanja o Domovinskom ratu i političkoj situaciji vezanoj uz njega.

Glavni urednik izdanja Vinko Brešić, predstavljajući knjigu, rekao je da je riječ o iznimnom djelu pisanom u Karlovcu za vrijeme najjačih napada agresora na grad.

Posebno je pohvalio autorove tekstove o pozadini srpske pobune u Hrvatskoj, kao primjere izuzetnog književnog i dokumentarističkog rada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan o zapovjednika karlovačke obrane u Domovinskom ratu umirovljeni general Miljenko Crnjac istaknuo je da je autor opisao i neke nečasne radnje koje su učinili ljudi u odorama Hrvatske vojske, dodavši da oni nikako ne mogu ocrniti ono što se dogodilo u obrambenom ratu za Hrvatsku.

Apelirao je na intelektualce da zajedno s ratnim zapovjednicima Hrvatske vojske objave istinitu i objektivnu analizu svega što se dogodilo za agresije na Hrvatsku.

Govoreći o knjizi, koju je objavio Nakladni zavod Matice hrvatske, autor je rekao da danas oni koji su osobno doživjeli rat u Hrvatskoj emocijama reagiraju na takve knjige za razliku od onih koji nisu osjetili rat i kojima je ova tema pomalo zastarjela. Naglasio je da naslov njegove knjige ´Rat i mir za Hrvatsku´ govori da je danas u Hrvatskoj mir, bez pravog mira, u kojem međunarodna zajednica želi sve zaraćene strane izjednačiti i jednako ih proglasiti gubitnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara