Predstavljena knjiga Davora Marijana "Bitka za Vukovar"

Zagrebački nakladnik Hrvatski institut za povijest i njegova podružnica iz Slavonskoga Broda predstavili su danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu knjigu Davora Marijana "Bitka za Vukovar" o kojoj su govorili recenzent Zdenko Radeljić, povjesničar Nikica Barić i autor.

"Marijanova je knjiga kamen temeljac vojne historiografije o Domovinskom ratu", rekao je Radelić i dodao kako je autor uložio puno truda za pronalaženje potrebne literature.

"Kao dobar poznavatelj vojne prakse i teorije, autor donosi zaključke o ratnim operacijama, rekao je Barić i dodao kako Marijan pokazuje posebnu strast u traganju za izvorima i građom.

Knjiga pomaže razumijevanju Domovinskoga rata, napomenuo je Marijan i dodao kako je 1991. bila ključna ratna godina.

"Za izradbu ove studije bio mi je dostupan dio hrvatskih izvora, uglavnom vojnih, koji su pospremljeni u Središnjem vojnom arhivu MORH-a", piše Marijan u uvodu svoje knjige i dodaje kako je djelovanje JNA pokušao rasvijetliti na dosta skromnom materijalu do kojeg je bilo moguće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prošlo je više od deset godina od bitke za Vukovar, a ona je i dalje nejasan i nedefiniran događaj suvremene hrvatske povijesti", piše autor u predgovoru knjige i dodaje kako je Vukovar u vrijeme kad ga je okružila i opsjedala JNA postao spontani simbol i znak svehrvatskoga otpora.

Njegovu su obranu pratili stalni prijepori o volji hrvatskoga vrhovništva da da doprinos njegovoj obrani, napominje Marijan i dodaje kako je neutemeljenu tvrdnju o izdanom gradu tijek vremena betonirao u neupitnu istinu.

Knjiga "Bitka za Vukovar" (337 str.) obrađuje na temelju izvorne arhivske građe u 53 poglavlja pripreme za rat, njegov početak, srpske pripreme za osvajanje Vukovara, pripreme za obranu grada, borbena djelovanja, pad pojedinih uporišnih točaka, uzorke pada Vukovara te gubitke i posljedice tog vojnog pothvata.

Davor Marijan (1966.) radi u Hrvatskom institutu za povijest. Proučava vojnu povijest i pitanja ratovodstva. Ranije je objavio dvije knjige među kojima je i knjigu "Borbe za Kupres 1942. godine"

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara