predstavljena knjiga eve grlić ´putnik za krakow´

Druga knjiga Eve Grlić pod nazivom ´Putnik za Krakow´ u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ´Durieux´, predstavljena je večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Riječ je o zbirci kratkih autobiografskih i fiktivnih priča. Knjiga je podijeljena u tri dijela: ´Ženske priče´, ´Priče iz fabrike i socijalizma´ i ´Dvije korčulanske skice´ i dijelom se nastavlja na autoričinu prvu memoarsku knjigu ´Sjećanja´, istaknuo je urednik knjige Nenad Popović.

Ocijenivši kako je riječ o veseloj knjizi, izdvojio je treći dio, odnosno ´Dvije korčulanske skice´ u kojima autorica priča o korčulanskoj ljetnoj školi.

Sama autorica Eva Grlić rekla je kako je te kratke priče pisala s namjerom da njezina djeca znaju kako su živjeli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, primjerice, izdvojila priču ´Ruža´ iz prvog dijela knjige posvećenu Ruži Grgurović Fuchs (1910.-1995.) koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, odnosno početkom 1942. uzela na čuvanje autoričinu kćer Vesnu, budući da je Eva Grlić u to vrijeme otišla u partizane.

Eva Grlić rođena je 1920. u Budimpešti. Djetinjstvo i mladost provela je u Sarajevu. Od 1938. živi u Zagrebu, a od 1941. do 1945. bila je u partizanima. Poslije toga radila je kao novinarka.

Od 1950. do 1952. bila je zatočenica kažnjeničkog logora Goli otok. Nakon povratka iz logora, do umirovljenja radila je kao tajnica u jednoj zagrebačkoj tvornici. Prevela je s njemačkog jezika više priča za djecu, a od 1984. počela je objavljivati priče i zapise u listu ´Modra lasta´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara