PREDSTAVLJENA KNJIGA "ISLAMSKI VRTOVI I DVOROVI" SENE SEKULIĆ GVOZDANOVIĆ

Knjiga "Islamski vrtovi i dvorovi Islamic Gardens and Courtis", koja je u izdanju naklade Jurčić danas predstavljena na Arhitektonskom fakultetu, posthumno je objavljena rukopisna ostavština profesorice tog fakulteta Sene Sekulić Gvozdanović.

Po riječima recenzenta Mladena Obada Šćitarocija, rukopis za to dvojezično hrvatsko-englesko izdanje nastajao je godinama kao rezultat mukotrpnog sabiranja šturih podataka o vrtovima islamskog svijeta.

Islamsku tradiciju vrtnog umijeća treba tražiti u malim i neotkrivenim vrtovima, što je autorica s istraživačkim žarom i interdisciplinarnim pristupom i činila. Tako je uspjela tekstom i fotografijama obraditi Palestinu, Siriju, Irak, Arapske Emirate, Egipat, Alžir, Tunis, Maroko, Španjolsku, Siciliju i istočnu Afriku, dodao je Šćitaroci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naslijeđu vrtne arhitekture Sena Sekulić Gvozdanović pristupala je kao sveukupnom ljudskom bogatstvu, naglasila je recenzentica Sonja Jurković, podsjećajući kako su i jorgovan i ruža ubrani i baštinjeni upravo iz islamskog vrta.

Sena Sekulić Gvozdanović (1916.-2002.), bila je prva žena predavač na Arhitektonskom fakultetu, te prva žena dekan tog fakulteta. Iako je težila da bude arhitekt projektant, u radu se više profilirala kao znanstvenica, prisjetio se njezin sin Vladimir P. Goss.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara