Predstavljena knjiga Ivana Markešića "Kako smo sačuvali BiH"

Knjiga Ivana Markešića "Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu U povodu desete obljetnice HNV BiH 1994.2004.", predstavljena je večeras u palači Matice hrvatske.

Hrvatsko narodno vijeće BiH, kao nadstranačka i nevladina udruga hrvatskih intelektualaca u BiH, osnovan je 6. veljače 1994. u Sarajevu, na Prvome općem saboru Hrvata BiH. Na njemu je artikulirana politička volja hrvatskoga naroda u BiH te njegovo opredjeljenje za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, koja će u okvirima međunarodno priznatih granica biti kantonalno uređena, a Vijeće je predstavljalo izvršno tijelo toga Sabora.

Prvi predsjednik HNV BiH Ivo Komšić i sadašnji fra Luka Mirko Markešić ocijenili su kako je Vijeće važan čimbeniku djelovanja hrvatskoga naroda u BiH, no da se o njemu malo zna u hrvatskim i bosansko-hecegovačkim medijima.

Po Komšićevu mišljenju, u bosansko-hercegovačkim medijima i znanstveno-političkim krugovima djelovanje Vijeća želi se potpuno marginalizirati, no, kako je kazao, Markešićeva knjiga, kao prva monografija o HNV BiH, pokazuje da su tijekom rata u BiH jedino Hrvati imali inteligenciju, odnosno viziju i djelovanje u skladu s idejom cjelovite Bosne i Hercegovine.

Fra Luka Mirko Markešić rekao je da će Vijeće danas nastaviti raditi na izgradnji jedinstvene i cjelovite BiH. Jer, kazao, "Dayton je zaustavio rat, ali ne i politiku koja je bila uzrok rata u BiH".

Najavio je da će se u Sarajevu 12. veljače ove godine održati IV. sabor HNV BiH na kojemu će glavna tema biti nepovratak Hrvata u BiH.

Politički analitičar Josip Šentija istaknuo je da je cilj djelovanja Hrvatskog narodnog vijeća BiH bio postizanje kompromisnoga mira, budući da drugi mir (tada) i nije bio moguć.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šentija smatra da Hrvatsko narodno vijeće BiH zaslužuje posebnu pozornost hrvatske javnosti koja se, rekao je "još boji pogledati istini u oči kako bi se oslobodila ropstva lažnih nacionalnih mitova".

U tom smislu, rekao je Šentija, "za zaključak HNV BiH iz 1994. da je cjelovitost BiH bitan interes hrvatskoga naroda, danas možemo reći da je to vitalan interes hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i svuda gdje Hrvati živi te temeljna poruka Markešićeve knjige i dogma hrvatske politike".

O knjizi su govorili i recenzenti Marko Babić i Slaven Ravlić, a autor Ivan Markešić istaknuo je da je knjiga i njegovo viđenje nedavne bosansko-hercegovačke povijesti.

Nakladnici knjige su HNV BiH i sarajevsko-zagrebačka izdavačka kuća Synopsis.(Hina) xipet ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara