Predstavljena knjiga Javora novaka "Da sam imao Hrvatsku"

Zagrebački nakladnik "CC Marketing" predstavio je večeras u Domu hrvatskih invalida Domovinskoga rata (HVIDRA) na Črnomercu u Zagrebu knjigu novinara Javora Novaka "Da sam imao Hrvatsku".

O knjizi su govorili nakladnik Damir Borovčak, književnik Nenad Piskač i publicistica Maja Freundlich, a skup je počeo minutom šutnje na dan uoči četvrte obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predstavljanju knjige nazočili su i predstavnici otpuštenih policajaca koji već 613 dana prosvjeduju pred sjedištem Vlade na Markovu trgu.

Knjiga je zbirka eseja napisanih između 1995. i 2002. o stradanjima hrvatskog naroda, među ostalima na Križnom putu do Bleiburga. Novak je istraživao pokolje Hrvata u Sloveniji. Zahvaljujući Dragutinu Šafariću, Hrvatu koji tamo živi, označeno je 895 lokacija masovnih grobišta, rekao je Borovčak i ustvrdio da je u Hrvatskoj takve lokacije na području Maceljske šume koja se proteže do Krapine, "za izgradnju autoceste otkupila privatna varaždinska tvrtka Coning".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatsku možemo imati samo ako imamo svoju vlast," istaknuo je Piskač i dodao kako "Novak upozorava upravo na ono što nas očekuje ako je izgubimo".

Novakova je knjiga poziv na pamćenje narodnog stradalništva, "jer sami smo odgovorni ako nam se ona bude ponavljala", kazala je Maja Freundlich.

Javor Novak je rođen u Zgrebu 1956., a kao novinar i urednik radio je na "Hrvatskom radiu", u "Hrvatskom slovu" i "Fokusu".

(Hina) mk jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara