PREDSTAVLJENA KNJIGA KARLA MIRTHA "ŽIVOT U EMIGRACIJI"

Knjiga Karla Mirtha "Život u emigraciji" koju je objavila Matica hrvatska predstavljena je danas u Matičinim prostorima u Zagrebu.

O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, Ivan Čizmić, Mate Meštrović i ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov.

Karlo Mirth je čovjek koji predstavlja svojevrsnu hrvatsku sudbinu 20 stoljeća, rekao je Zidić i dodao kako je stradao ni kriv ni dužan, a opet nije otišao na ekstremne političke pozicije.

Mirthova knjiga "Život u emigraciji" (434 str.) bilježi sudbinu hrvatskoga političkog iseljeništva od boravka u izbjegličkom logoru Fermo u ljeto 1945., preko uspostave hrvatskoga suvereniteta, do mirogojskih zapisa na grobu prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana.

Mirth u svojim zapisima posebice obrađuje život i rad u logoru Fermo, boravak u Španjolskoj i pokretanje publikacije Croatia Press, suradnju s Vinkom Nikolićem, vrhbosanskim nadbiskupom Ivanom Šarićem, susrete s kiparom Ivanom Meštrovićem, s ratnim rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Horvatom, predsjednikom HSS-a Vlatkom Mačekom, piscima Bogdanom Radicom i Vinkom Kriškovićem, slikarem Kristaianom Krekovićem i drugima.

Čizmić je posebno istaknuo važnost Mirthove korespodencije s rektorom Stjepanom Horvatom objavljene u knjizi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjigu su uvršteni Mirthovi članci objavljivani u emigrantskim tiskovinama i njegova bogata korespodencija s hrvatskim političkim emigrantima, istaknuo je Mate Meštrović.

Ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov zahvalio se Mirthu na daru bogate novinske pismohrane njegovoj knjižnici.

Knjiga "Život u emigraciji" predstavljena je 25. ožujka u New Yorku, gdje danas živi Karlo Mirth.

Karlo Mirth (1917.) izdavač, urednik i pisac, osnivač je Hrvatske akademije u Americi. Pokrenuo je i izdavao "Croatia Press" koji je izlazio od 1947. do 1980. i Jurnal f Croatian Studies koji izlazi od 1960.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara