predstavljena knjiga milka kelemena ´poruka pateru kolbu´

Knjiga skladatelja Milka Kelemena ´Poruka pateru Kolbu´ predstavljena je večeras u palači Matice hrvatske u nazočnosti autora i uz zagrebačku praizvedbu Kelemenove skladbe ´Venus, Orion, Andromeda´ u izvedbi slatinskoga Djevojačkog zbora ´Zvjezdice´ pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca.

Taj kulturni događaj priređen je u sklopu predstavljanja djelatnosti Ogranka Matice hrvatske Slatina javnosti hrvatskoga glavnog grada, odnosno nakladničke djelatnosti toga ogranka koji je objavio knjigu svojega slavnog sugrađanina kao sedmi naslov ´Male slatinske biblioteke´. Knjiga je zapravo zbirka kratkih tekstova u kojima taj svjetski poznati skladatelj hrvatskoga podrijetla i osnivač Muzičkoga biennala u Zagrebu iznosi sjećanja na slavne ljude koje je upoznao.

U naslovu knjige ime je patera Kolba - jednoga od prvih Kelemenovih glazbenih učitelja i prijatelja kojemu je Kelemen još kao gimnazijalac u pismu povjerio kako bi htio pisati sasvim originalnu glazbi i biti svjetski kompozitor. Kolbeov odgovor bio je pak, kako piše Kelemen, pun bijesa i prijekora s porukom da si ´izbije iz glave takve nerealnosti i gluposti jer je iz male Hrvatske´. A nakon mog jednako drskoga odgovora, kako navodi Kelemen, pater Kolbe prestao je s podukom i više mu nikada nije pisao.

Akademik Nedjeljko Fabrio istaknuo je da je riječ o briljantnoj knjizi koja se čita nadušak a govori i o tomu koliko je hrvatski narod europski. Jer, kako je rekao Fabrio, na pitanje - tko sam - Kelemen u knjizi odgovara- ´naravno da sam Hrvat iz Slatine, domoljub, ali ne i nacionalist, a osim toga sam i Nijemac, Francuz, Amerikanac (prapraunuk Walta Whitmana), Kinez, Crnac, Indijanac, jaguar, štuka, gušter, mrav, kamen, pijesak....´. Tako nam, dodao je Fabrio, maestro Kelemen daruje svoja sjećanja o susretima s brojnim slavnim ljudima, među kojima su i John Cage, Sergiu Celibidache, Alma Mahler, Salvador Dali, ali i slavni hrvatski umjetnici poput Borisa Papandopula i Ive Pogorelića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelemenova je knjiga, smatra Fabrio, cjelovit podsjetnik na skladatelje koji su obilježili avangardnu glazbu, ona dotiče i druge grane umjetnosti, a sadrži i nekoliko tekstova koji se ne tiču umjetnosti, kao što je primjerice kratki tekst o bivšem DDR-u.

Maestro Kelemen rekao je pak kako se možda čini čudnim da je on autor tako neobične knjige no da je i to potvrda njegovih nastojanja da uvijek mora ići naprijed, odnosno ne stajati na istome mjestu. Ili, kako je rekao, to je izraz njegove želje da ´dosegne nedokučivo´.

Matica hrvatska Slatina objavila je knjigu na hrvatskom i engleskom jeziku s napomenom da je ´namijenjena svima koji multikulturalnost ´dišu´ kao čisti zrak. Riječ je o dopunjenom i proširenom izdanju knjige koju je prvi put objavio zagrebački nakladnik ´Durieux´ 1995.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara