PREDSTAVLJENA KNJIGA MLADENA ROJNICE "ŽIVJETI ZA HRVATSKU: SOCIJALIZAM ILI SLOBODA I BLAGOSTANJE?"

Knjiga Mladena Rojnice "Živjeti za Hrvatsku: Socijalizam ili sloboda i blagostanje?" predstavljena je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu u nazočnosti autora ekonomista i poslovnog čovjeka iz Argentine te hrvatskoga iseljenika i sina emigranta Ive Rojnice.

Po riječima predstavljača Marijana Šunjića, programatska je to knjiga, skoro udžbenik za svakoga tko se želi baviti politikom ili gospodarstvom, u kojoj autor daje izvrsnu analizu stanja u Hrvatskoj te prijedlog programa gospodarske i duhovne obnove.

Knjiga ima tri ili četiri paralelne i povezane razine. Kako je objasnio Šunjić, riječ je o osobnoj razini, odnosno pripovijesti hrvatskoga iseljenika-emigranta koji je sanjao slobodnu i samostalnu Hrvatsku, vratio se u domovinu i stavio joj se na raspolaganje, ali je u njoj na vlastitoj koži osjetio teško nasljeđe birokracije zbog čega u svibnju 1998. daje ostavku na mjesto hrvatskoga veleposlanika u Švicarskoj i vraća se u Argentinu.

Osim toga, Rojnica pokušava analizirati socio-političku situaciju u Hrvatskoj u kontekstu komunističkoga i socijalističkoga nasljeđa, ali i problema koje suvremena Hrvatska dijeli s Europom i svijetom. U tomu smislu, smatra Šunjić, posebice lucidno demistificira ulogu EU i njegove birokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Domagoj Ante Petrić, novinar i zamjenik glavnoga urednika "Hrvatskoga slova", rekao je pak da Rojnicina knjiga nema usko političkih formulacija već je stručno štivo koje govori o pitanjima u kojima hrvatsko društvo nemalo "šepa" kao što su moral u politici i državna etika. S tim u vezi, dodao je, Rojnica oštro kritizira političke i gospodarske ustanove u Hrvatskoj, posebice zato što do danas još nije pokrenuta istraga o privatizaciji.

Ekonomist Mijo Jukić rekao je da je riječ je o knjizi vrsnoga stručnjaka i rodoljuba te poštena čovjeka koja je i izraz njegove vjere u suvremenu Hrvatsku. Kako je rekao Jukić, Rojnica smatra da se prava revolucija u Hrvatskoj zapravo treba dogoditi u "području misli" odnosno u odluci za kulturu rada i učenja te slobodno poduzetništvo, a protiv birokracije.

Sam autor smatra pak da društvene i gospodarske slabosti u Hrvatskoj izravno proizlaze iz državnoga upletanja i odsutnosti konkurencije na tržištu. "Ipak", tvrdi Rojnica, "rješenje moramo pronaći mi sami, a 'čarobni štapić' za to nije prilagodba europskim zakonima već uvjerenost da vlastitim snagama možemo izgraditi Hrvatsku kao uspješnu i pravnu državu.

(Hina) ip ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara