Predstavljena knjiga "Nepoznati rani radovi A. Šenoe", miroslave tušek

Školska knjiga predstavila je danas knjigu Miroslave Tušek "August Šenoa Nepoznati rani radovi na češkom i njemačkom jeziku", koja sadrži dosad manje poznate i sasvim nepoznate priloge tog hrvatskoga književnika.

Riječ je o člancima, kritikama, osvrtima, bilješkama i dopisima mladog Augusta Šenoe koje je u studentskim danima objavljivao u češkim i austrijskim publikacijama od 1860. do 1866., za vrijeme boravka u Pragu i Beču.

Na predstavljanju knjige "o ranim radovima mladog Šenoe" govorili su predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Dragomir Mađerić, recenzent Dubravko Jelčić, urednica Avenka Žurić te autorica Miroslava Tušek, a nazočni su bili i članovi obitelji Šenoa.

Podsjećajući na bogat Šenoin književni opus, govornici su istaknuli njegovo veliko hrvatsko domoljublje, iako podrijetlom nije bio Hrvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šenoini rani radovi nisu nikada do sada bili pretiskani, ni prevedeni, pa čak ni bibliografski registrirani i obrađeni, tako da se do početka istraživanja Miroslave Tušek nije znalo ni koji su sve to prilozi, ni koliko ih ima.

"Riječ je o duhovitim komentarima vremena kojemu je Šenoa bio svjedok, a ti su tekstovi i kod mladog Šenoe već najavljivali velikog pisca", istaknuo je akademik Jelčić.

Svojim istraživanjem Miroslava Tušek bitno dopunjuje i proširuje dosadašnji autorski opus vodećeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, pa će ta knjiga nesumnjivo biti nezaobilazna u pripremi budućih prvih pravih Šenoinih sabranih djela, naglasio je akademik Jelčić, dodavši da svi oni koji su do sada objavljivali "Šenoina sabrana djela" nisu bili u pravu jer neka djela nisu bila istražena.

Autorica knjige rekla je da je cijeli Šenoin život dostojan divljenja, a da njegova mladost može biti uzor svim mladim generacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara