Predstavljena knjiga Nevia Šetića "Istarski razgovori"

U prostorijama Muzeja "Mimare" danas je u Zagrebu naklada "Profil" predstavila knjigu Nevia Šetića "Istarski razgovori Prilog viziji razvitka modernoga hrvatskog društva u Istri".

O knjizi su govorili u ime Naklade Danijel Žderić, urednik knjige Albino Crnobori, Miroslav Bertoša i član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks.

Žderić je istaknuo kako je prošli popis pučanstva pokazao da je "nakon talijanskoga iredentizma i različitih oblika jugoslavenskoga nasilja u Istri definitivno pobijedila hrvatska opcija". Dometnuo je "kako to pokazuju i rezultati nedavno održanih izbora u kojima su se Istrani natpolovičnom većinom odredili za prohrvatske i umjerene stranke nasuprot koaliciji IDS-a i SDP-a".

Crnobori je istaknuo kako se Šetić oblikovao kao "kmetski sin" odnosno nacionalni djelatnik, povjesničar i političar ukorijenjen u "etos i etnos" te kako je knjiga "moždana oluja" za promišljanje o Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Šetićeve knjige "probija povjesničar koji je odgojen u ozračju senzibilnog sveučilišta i fakulteta s osjećajem za nacionalno i političko", istaknuo je Bertoša i dometnuo kako je Šetić "izrastao iz duhovnog istarskog etnosa i etosa".

Šeks je istaknuo kako je Šetićev rad prožet "zauzimanjem za gospodarsku, političku, kulturnu i socijalnu integraciju s Hrvatskom nasuprot dezintegrirajućim čimbenicima prema ukupnom hrvatskom nacionalnom korpusu".

Knjiga "Istarski razgovori" sastavljena je od Šetićevih javnih istupa u medijima od 1993. do 2003.

Nevio Šetić je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, rođen 1958. u Krmedu u Istarkoj županiji. Objavio je knjige "Napoleon u Istri", "Istra između tradicionalnog i modernog", "Iz istarskog novovjekovlja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara