predstavljena knjiga nikole vončine o televiziji zagreb od 1964. do 1971.

Knjiga dugogodišnjeg djelatnika i istraživača povijesti Hrvatske radiotelevizije (HRT) Nikole Vončine "Najgledanije emisije 1964. 1971., Prilozi za povijest radija i televizije u Hrvatskoj V.", predstavljena je danas na HRTu.

Riječ je o petoj Vončininoj knjizi o povijesti radija i televizije u Hrvatskoj, koju je u predgovoru filmski teoretičar Ante Peterlić ocijenio kao jedan od najopsežnijih i najobuhvatnijih znanstvenih projekata u novijoj povijesti istraživanja na području medija i kulture.

Prve dvije knjige Vončina je posvetio razvoju radija, druge dvije radija i televizije, dok je peta posvećena isključivo televiziji, koja se u razdoblju koje autor opisuje postaje vodeći medij.

Po riječima akademika Nikole Batušića, autor se u knjizi dotiče i nekih od najvažnijih povijesnih događaja u Hrvatskoj i svijetu, te opisuje njihov utjecaj na razvoj elektroničkih medija i njihov odnos s državom.

Razdoblje, koje je po autorovom mišljenju, bilo u razvojnom pogledu od presudne važnosti i jedno od najuspješnijih u cijeloj povijesti hrvatske televizije, Vončina je podijelio u četiri poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svako poglavlje opisuje jedan od glavnih programa koji istovremeno pripadaju i kategoriji "najgledanijih emisija", a riječ je o obavijesnopolitičkom i dokumentarnom, zabavnom, igranom i filmskom programu.

Knjiga obogaćena programskim shemama od 1964. do 1971., te tehničkim podacima iz kojih se može očitati razvoj tadašnje Televizije Zagreb završava pregledom najgledanijih televizijskih emisija i opisom događaja s kraja 1971.

Za sljedeću knjigu, čiji se rukopis već priprema za tisak, autor je najavi opis ostalih televizijskih emisija i radijskih programa o kojima nije bilo riječi u danas predstavljenoj knjizi.

Pravnik i redatelj Nikola Vončina na Radio-televiziji Zagreb zaposlio se 1957., a u 42-godišnjoj karijeri radio je niz poslova od asistenta režije, dramaturga i redatelja do odgovornog urednika Umjetničkog programa HTV-a. Istovremeno je predavao na Akademiji dramskih umjetnosti i poslijediplomskom studiju književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na kojem je 1986. stekao titulu doktora znanosti.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara