PREDSTAVLJENA KNJIGA NOAMA CHOMSKOG "HEGEMONIJA ILI OPSTANAK AMERIČKE TEŽNJE ZA GLOBALNOM DOMINACIJOM"

Nakladna kuća "Ljevak" predstavila je danas hrvatski prijevod knjige Noama Chomskoga "Hegemonija ili opstanak američke težnje za globalnom dominacijom", koja je prvi put objavljena prošle godine kod američkoga izdavača Henryja HoltaandCompany LLC.

O knjizi su govorili novinarka Mirjana Rakić, sociolog Žarko Paić, urednici knjige Nada Brnardić i Kristijan Vujičić, a u ime nakladnik Zdenko Ljevak.

Knjiga Noama Chomskoga (307 str.) u devet poglavlja obrađuje prioritete i perspektive američke politike, njezinu veliku imperijalnu strategiju, doba novih prosvjetitelja, opasna vremena, iračku vezu, dvojbe oko dominacije, pitanja velikoga kotla i animoziteta prema njemu.

Chomsky u osmom poglavlju iznosi svoja stajališta o terorizmu i pravdi, a u završnom poglavlju pita jesu li američke težnje za globalnom dominacijom tek prolazne noćne more.

"Oni u središtu moći beskrupulozno nastavljaju slijediti vlastite ciljeve svjesni činjenice da mogu iskorištavati nastali strah i tjeskobu", piše Chomsky i dodaje kako bi "mogli čak uvesti mjere koje produbljuju ponor krize i odlučno krenuti u tom smjeru ako to služi ciljevima i moći povlastica."

Knjigu "Hegemonija ili opstanak američke težnje za globalnom dominacijom" preveo je na hrvatski jezik Damir Biličić.

Noam Chomsky (1928.), američki lingvist i filozof, objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Stari i novi svjetski poretci".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara