Predstavljena knjiga o bolestima jetre

U KLINIČKOJ  bolnici "Sestre milosrdnice" danas je predstavljena knjiga "Bolesti jetre vodič za pacijente i njihove obitelji" gastroenterologa i hepatologa Marka Duvnjaka.

Bolesti jetre - hepatitis A, B, C i druge bolesti, značajan su uzročnik pobola i smrtnosti stanovništva u svijetu. Namjera je autora stoga bila upoznati s uzrocima, simptomima, liječenjem i prevencijom tih bolesti prvenstveno bolesnike i njihove obitelji.

Jetra je najveći organ u ljudskom tijelu, a može težiti do 1,5 kilograma. Zbog niza za život neophodnih funkcija koje obavlja slikovito se naziva "kemijskom tvornicom" ljudskoga organizama.

Podaci pokazuju da je alkohol najčešći uzročnik jetrenih bolesti u svijetu. Rizik se značajno povećava ako muškarac dnevno unese 60 grama, a žena 20 grama čistoga alkohola.

Slikovito rečeno, litra vina ili tri decilitra žestokog pića na dan tijekom 20 godina dovodi do razvoja ciroze jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zarazna žutica, uzrokovana virusom hepatitisa A, u razvijenim se zemljama pojavljuje sporadično ali se unatoč tome, svakih desetak godina opažaju manje epidemije, dok je u zemljama u razvoju ta bolest stalno prisutna.

Virusom hepatitisa B zaraženo je više od pet posto svjetskog stanovništva ili 300 milijuna ljudi, a godišnje od infekcije umire oko 250.000 ljudi.

Virusom hepatitisa C zaraženo je oko tri posto svjetske populacije, a oko 40 posto slučajeva uzrokovano je uzimanjem droge.

Ubrzani razvoj dijagnostičkih i terapijskih metoda u hepatologiji u posljednjih pedesetak godina značajno je povećao preživljavanje i poboljšanje kvalitete života bolesnika, istaknuo je Duvnjak na prigodnom predavanju pacijentima i članovima njihovih obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara