PREDSTAVLJENA KNJIGA O NARODNIM PLESOVIMA U SJEVERNOJ HERCEGOVINI

Knjiga "Narodni plesovi i običaji Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupreške visoravni" Miroslava Šilića predstavljena je danas u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI).

U knjizi je predstavljena etnokoreološka i etnomuzikološka građa prikupljena sa središnjeg dijela dinarskog planinskog masiva - Klis, Gornja i Donja Rama, Duvanjsko i Livanjsko polje i Kupreška visoravan. Hrvati na tim područjima usvajali su kulturne tragove raznih osvajača, ali i zadržali nacionalni identitet.

Istražujući te krajeve autor se nije mogao osloniti na prethodna istraživanja jer su ona bila vrlo rijetka, rekao je folklorist Stjepan Sremac, podsjetivši da je Franjo Kuhač to područje istraživao polovicom 19. stoljeća te da su se kasnija, nepotpuna istraživanja provodila tek nakon Drugog svjetskog rata.

Po riječima Miroslava Šilića, cilj te knjige je da se neiscrpno folklorno stvaralačko blago sačuva i ostavi budućim naraštajima i sljedbenicima tradicijskog kulturnog naslijeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šilić je napomenuo kako je vokalna tradicija na tim prostorima bila dominantna, pjesma je prepoznatljiva po snazi, prodornosti i vokalnim ukrasima, a plesovi su bili povezani sa životno važnim trenucima, od rođenja i krštenja djeteta, preko svadbi i blagdana, do radnih običaja. Tamo su se plesala kola koja se mogu pronaći i u mnogim dijelovima Hrvatske - pleteno kolo, sitan tanac, paun.

U knjizi se, među ostalim, donosi popis i opis plesova te narodnih nošnji po područjima, kao i notni zapisi tamošnjih pjesama.

Nakladnici knjige su Franjevački muzej i galerija Gorica Livno i Hrvatska kulturna zajednica u Federaciji BiH.

(Hina) xag yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara