Predstavljena knjiga o Romima u Sloveniji

Slovenski katolički nakladnik "Družina" u suradnji s vladinim uredom za narodnosti izdao je u 2000 primjeraka knjigu "Milenijske slike nemirnih nomada", etnološku studiju o Romima koji žive u Sloveniji.

Predstavljajući u četvrtak knjigu, njena autorica, etnologinja Pavla Štrukelj izrazila je nadu da će studija pomoći boljem razumijevanju i tolerantnijem odnosu prema Romima i njihovoj kulturi.

"Knjiga svjedoči da su Romi u Sloveniji autohtona manjina", izjavio je predsjednik Saveza Roma Slovenije Jožek Horvat - Muc.

Na predstavljanje knjige bili su pozvani gradonačelnici općina u kojima Romi žive, njih tridesetak, ali se odazvao samo gradonačelnik Grosuplja blizu Ljubljane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romi su u slovenskom ustavu spomenuti kao manjina koja ima pravo na poseban zakon, no on još nije donesen, a zadnjih su godina u javnosti prisutne polemike oko njihova statusa i mogućnosti da se legaliziraju naselja u kojima žive.

Prema podacima romskih zajednica, u Sloveniji živi 8 do 10 tisuća Roma, prema podacima vladinog ureda za manjine - oko 6.200, a popis stanovništva iz 2002. godine sadrži samo 3.246 Roma.

(Hina) xlfia ysbad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara