PREDSTAVLJENA KNJIGA "POVIJEST VINKOVAČKE GIMNAZIJE"

U obnovljenu potkrovlju vinkovačke Gimnazije "A. M. Relkovića" večeras je predstavljena knjiga "Povijest vinkovačke Gimnazije" koju su zajednički izdali ta prosvjetna ustanova i Državni arhiv u Osijeku.

Riječ je o prijevodu rukopisa Spomenice vinkovačke Gimnazije, pisana dijelom na latinskom a dijelom na njemačkom jeziku. To je, po riječima urednika knjige "Povijest vinkovačke Gimnazije" Marka Landeke, važan dokument koji prati razvoj školstva u Vinkovcima.

Urednik Landeka u knjizi je pobio dosadašnju tezu da je 1780. osnovana Gimnazija u Vinkovcima. Po njegovim riječima te je godine u Vinkovce, koji su tada bili važno upravno i vojno središte Vojne krajine, iz Petrovaradina prenesena matematička škola koja je nakon osnivanja vinkovačke Gimnazije 1792. nastavila djelovati kao samostalna školska ustanova.

"Vinkovačka je Gimnazija, dakle, osnovana 1792., dvanaest godina kasnije nego se to do sada smatralo ili smatra", rekao je Landeka.

O knjizi "Povijest vinkovačke Gimnazije", osim urednika Landeke, govorili su i dr. Stjepan Sršen, dr. Tomislav Talanga i prof. Jozo Šarčević.

O vinkovačkoj gimnaziji, koja je u vrijeme Vojne krajine bila jedina školska ustanova takva značenja od Zagreba do Zemuna, do sada su izdane dvije knjige - "Spomenica o 150. godišnjici državne Gimnazije u Vinkovcima" i "Naših 200 godina".

(Hina)draž mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara