Predstavljena knjiga "Prigodnice biskupu Strossmayeru"

Đakovački nakladnici ogranak Matice hrvatske Đakovo, Đakovački kulturni krug, Biskupija đakovačka i srijemska i Gradsko poglavarstvo predstavili su večeras u Zagrebu knjigu "Prigodnice biskupu Strossmayeru objavljivane u Glasniku od 1874. do 1905."L

O knjizi su govorili biskup đakovački i srijemski Marin Srakić, pomoćni biskup Đuro Hranić i priređivač knjige Mirko Ćurić.

Govoreći o "Glasniku biskupija bosanske i srijemske", u kojem su objavljivane prigodne pjesme posvećene Strossmayeru, Hranić je napomenuo kako je Glasnik služio za trajnu izobrazbu svećenstva. Svećenik je uz svoju službu trebao biti domoljub, prosvjetitelj i organizator, dodao je.

Biskup Srakić podsjetio je kako je Strossmayer ponajprije bio biskup, domoljub i mecena. Kao vizionar još je u 19. stoljeću podupirao uporabu narodnoga jezika u liturgiji i nacionalizaciju kardinalskoga zbora, dodao je.

Ćurić je u knjigu uvrstio pjesme 21 autora, među kojima su i Jovan Hranilović, Grgo Martić, Martin Nedić, Petar Preradović, Svetozar Ritig, Jovan Sundečić, Ivan E. Šarić, Juraj Tordinac i Ivan Trnski.

U knjizi "Prigodnice biskupu Strossmayeru - objavljivane u Glasniku od 1874. do 1905." (143 str.), osim pjesama, objavljeni su napisi o zadnjim časovima biskupa Strossmayera, prilozi, popis prigodnih pjesama i kratke biografije izabranih pjesnika.

Priređivač knjige je novinar i književnik Mirko Ćurić koji je autor knjige "Strategije sjećanja i zaborava - kritike i ogledi".

(Hina) xmk yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara