PREDSTAVLJENA KNJIGA rudolfa arapovića O BRUNI BUŠIĆU

"Bruno Bušić Meteorski bljesak na hrvatskom obzorju", knjiga Rudolfa Arapovića o jednom od najpoznatijih boraca za hrvatsku slobodu u emigraciji, predstavljena je večeras u Institutu za hrvatsku povijest u povodu 25. obljetnice Bušićeve tragične smrti. L

Autor knjige Rudolf Arapović, Bušićev prijatelj i suradnik, u prvom dijelu dokumentaristički donosi njegov portret, a u drugom objavljuje pisma koja je Bušić slao njemu i Marijanu Gabelici.

Svojim spisateljskim radom Bušić je u domovinskoj i iseljeničkoj javnosti postao simbolom težnje Hrvata da budu slobodni u svojoj državi, rekao je recenzent Anđelko Mijatović.

Tekstovima o hrvatskoj povijesti, politici i ekonomiji Bušić je govorio Hrvatima što moraju činiti u svojoj borbi, srušio je mit o Jasenovcu i bio je pojam za nacionalnu pomirbu, dodao je.

Brunu Bušića (1939.-1978.) ubili su pripadnici Udbe u Parizu, gdje je živio kao politički emigrant.

Njegovi posmrtni ostatci preneseni su iz Francuske u Zagreb 16. listopada 1999. i pokopani na Mirogoju u Aleji hrvatskih branitelja. Nakon sloma Hrvatskog proljeća izdržavao je kaznu u Staroj Gradiški. Emigrirao je 1975.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U organizaciji Zaklade "Ante Bruno Bušić" (ABB), izdavača knjige o Bruni Bušiću, danas je na njegov grob položeno cvijeće, a u crkvi sv. Marka služena mu je misa zadušnica.

Akademik Josip Pećarić predstavio je večeras još jednu Arapovićevu knjigu "DL 229503", s oko 130 tajnih izvješća doušnika Udbe o samu autoru koji daju presjek događaja, osoba i organizacija tog vremena u hrvatskom pokretu otpora.

Izvješća iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, "dosjei ličnosti" pod brojem 229503, u kojima se spominju i autorovi brojni kolege, puni su lažnih optužaba i netočnih podataka koje su za hrvatske emigrante imale dalekosežne posljedice, istaknuo je Pećarić.

U dodatku knjige je Arapovićev referat "Pet strateških zadataka Hrvatske revolucije" iz 1974., osvrt "Jugoslavenske optužbe za terorizam na zapadu ne piju vodu" i dosje bosanske Udbe.

Zaklada ABB, osnovana 1992. u Zagrebu, planira objaviti i cjelovite sabrane spise Brune Bušića.

(Hina) ag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara