predstavljena "knjiga snova" zlatka crnkovića

Knjiga autobiografskih zapisa o iskustvu snova, "Knjiga snova", autora Zlatka Crnovića, predstavljena je večeras u Zagrebu. L

Predstavljači, Velimir Visković i Ana Lederer, ocijenili su da je riječ o dobro napisanoj "Knjizi snova", u kojoj je ipak najveća autorska hrabrost.

U Cnkovićevim snovima susreću se u "vrlo delikatnim situacijama" mnoge poznate osobe iz političkoga, medijskoga i književnog života (Stane Dolanc, Veselko Tenžera, Aleksandar Tijanić ...) i mnoge nepoznate osobe, muškarci i žene.

"Autor skrupulozno, ekonomično i precizno evidentira onirička iskustva jednog vrlo senzibilnog čovjeka", naglasio je Visković.

Crnkovićevi zapisi prethodno su objavljeni u časopisu "Republika", a objedinjeni u "Knjizi snova" "prikazuju strahove koje jedan urednik posprema u ormar, i koji je imao velike hrabrosti ukoričiti svoj streptease podsvijesti", kazala je A. Lederer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor Zlatko Crnković, po ocjenama Viskovića i A. Lederer, najpoznatiji hrvatski urednik i kreator po popularnosti nenadmašne "Hit" biblioteke Znanja, na večerašnjem predstavljanju knjige istaknuo je kako se dvoumio hoće li to objaviti.

"Žao mi je što će se neki ljudi pronaći u neugodnim situacijama, jedino što sam želio jest vjerno zapisati svoje snove", kazao je Crnković.

"Teško je i zamisliti što se sve može dogoditi u snovima i jamčim da ništa nisam izmislio. Sve sam ih zapisao neposredno nakon sna, i to je možda najveći moj napor na ovoj knjizi", naglasio je, upozoravajući da ako se snovi odmah ne zapišu, do ujutro se rasplinu.

Crnković je rekao i da se oduševljavao Krležinim snovima, koji su, međutim, tome velikom književniku služili da nastavi govoriti o drugim temama.

"Trećinu svog života prospavamo, od čega mnogo sanjamo; neshvatljivo mi je da se o tome tako malo govori", kazao je Zlatko Crnković ističući da mnogi genijalni pisci teško mogu izmisliti takve snove kao što su prirodni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara