Predstavljena knjiga V.G.Jurkić "Duhovna kultura antičke Istre"

Prvi svezak troknjižja Vesne Girardi Jurkić "Duhovna kultura antičke Istre Knjiga I. Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre", predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi, čiji je nakladnik "Školska knjiga", govorili su profesori zagrebačkoga Sveučilišta Marin Zaninović i Petar Selem, arheolog Robert Matijašić i autorica vesna Girardi Jurkić.

"Istra sažima silnice antičkoga svijeta, a autorica ke to izvrsno pokazala na primjerima autohtonih, rimskih i orijentalnih kultova koji se prožimlju u Istri", naglasio je Zaninović.

Prof. Selem ocijenio je kako je "knjiga sinteza duhovne povijesti jednoga prostora te se u njoj Istra definira kao interkulturalni prostor u antici".

Vesna Girardi-Jurkić najavila je kako priprema knjigu o obredima pri štovanju kultova te knjigu o ukopnim i pogrebnim običajima u Istri, koje će upotpuniti duhovnu povijest tog područja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga "Duhovna kultura antičke Istre - Knjiga I. - Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre" (296 str.) u prvom dijelu obrađuje kultove u sklopu društveno-političkih promjena u Istri od Republike do pada rimskoga Carstva. U drugom dijelu u knjige objavljen je katalog kultova, kultnih spomenika, mitoloških prikaza i predstava.

Na kraju knjige objavljeni su sažetci na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, bibliografija, popis kratica, kazalo osobnih imena, božanstava, polubožanstava, mitoloških likova i zemljopisnih imena.

Arheologinja Vesna Girardi Jurkić (1944.) bila je ministrica kulture Republike Hrvatske te izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske pri UNESCO-u. Njezinim su zalaganjem utemeljeni Ured i Povjerenstvo UNESCO-a u Hrvatskoj.

(Hina) xmk ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara