PREDSTAVLJENA KNJIGA "VJERENICE I NEVJERNICE" SLAVICE STOJAN

Knjiga Slavice Stojan "Vjerenice i nevjernice", koja je danas predstavljena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, obrađuje sudbinu i položaj žene u dubrovačkoj svakodnevici u razdoblju od 1600. do 1815.

Koristeći se sudskim zapisima i autentičnim svjedočanstvima pohranjenima u vrelima dubrovačkih arhiva, autorica, po riječima recenzenta akademika Nikole Batušića, čitateljima razobličuje ulogu dubrovačke žene.

Nižući poimence potresne i zlosretne ljubavne sudbine žena, majki, djevojaka, čednih sluškinja i pohotnih kmetica, Slavica Stojan analizira njihov pravni i socijalni položaj, pojasnio je Batušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kroz desetak poglavlja obrađene su priče ostavljenih vjerenica, ideal djevičanstva, ženska zanimanja, vilenice i vještice, psovačice, dobre i zle žene, ali i ženska retorika na sudu te problem ženomrštva u Dubrovniku.

Na granici između znanstvenog i književnog teksta, duboko prožeta emocijama, ali istodobno lišena patetike, knjiga ne obrađuje i istražuje pojedinačni događaj, već donosi atmosferu koja ga prožima, rekao je voditelj izdavačkog projekta Nenad Vekarić.

Slavica Stojan suradnica je Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku, a knjiga "Vjerenice i nevjernice" rezultat je suradnje nakladničke kuće Prometej i HAZU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara