predstavljena knjiga ´zagreb grad moderne arhitekture´

Knjiga ´Zagreb grad moderne arhitekture stoljeće zagrebačke arhitekture´ arhitekta Tomislava Premerla u nakladi zagrebačke izdavačke kuće ´Durieux´ predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

´To je knjiga o povijesti zagrebačke arhitekture i urbanizma 20. stoljeća´, rekao je profesor Radovan Ivančević.

Po njegovoj ocjeni autor u knjizi donosi jasan pregled stogodišnjice zagrebačke arhitekture.

Knjiga osim teksta donosi i fotografije zagrebačkih građevina (stambeno-poslovne zgrade, crkve, urbane vile) s podatcima o arhitektu koji je građevinu projektirao, ulici u kojoj je smještena, te godine od kada do kada je građena.

Tekstom autor prati zagrebačku arhitekturu s prijelaza 19. u 20. stoljeće, preko zagrebačke škole arhitekture iz tridesetih godina i arhitekture između dvaju svjetskih ratova, te poratne planske izgradnje i izgradnje s kraja 20. stoljeća.

Autor je rekao kako je njegova osnovna teza u knjizi da je moderna obilježila cijelo prošlo stoljeće kao trajan i još nezavršen povijesni proces.

Po riječima pisca predgovora Velimira Neidhardta knjiga ne pretendira postati udžbenikom iako to zapravo jest jer je jedini prilog takve vrste u neobjašnjivoj nestašici kritičkih teorija razvoja zagrebačke arhitekture u 20. stoljeću.

Tomislav Premerl rođen je 1939. u Zagrebu gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Kao samostalni projektant izveo je više arhitektonskih i konzervatorskih zahvata. Od 1962. objavljuje članke, kritike, studije i eseje s područja teorije arhitekture, likovnih umjetnosti, arhitektonske i likovne kritike, teorije i prakse zaštite spomenika kulture i povijesti arhitekture.

Sudjelovao je na nekoliko skupnih arhitektonskih izložaba.

U nakladi Matice hrvatske 1989. objavio je knjigu ´Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara