predstavljena monografija "Andrija Kačić Miošić" Stipe Botice

"Školska je knjiga" na Interliberu danas predstavila reprezentativnu monografiju "Andrija Kačić Miošić" Stipe Botice kojom počinje proslava 300. obljetnice rođenja (1304.1760.) istaknutoga hrvatskog preporoditelja. L

U središtu monografije je najpoznatije Kačićevo djelo "Razgovor ugodni naroda slovinskoga", objavljeno u 70-ak izdanja i, kako je istaknuto, to je uz Bibliju najčitanija knjiga u hrvatskom narodu.

Govoreći o prilikama u kojima je živio franjevac A. Kačić Miošić akademik Josip Bratulić naglasio je da se Kačić rodio u prosvjetiteljsko doba te da je svojim filozofskim pristupom pokušavao riješiti osnovna pitanja čovjekove uloge na zemlji.

"Kao filozof koji promišlja svijet Kačić je svoje prosvjetiteljstvo spojio s kršćanskim vrijednostima, kao franjevac koji se brinuo za najsiromašnije slojeve pučanstva", rekao je Bratulić. Podsjetio je kako je svojim jezikom sjedinio sve hrvatske krajeve, suprotstavljajući se Turcima koji su osvajanjima pokušali zatrti ne samo naše kršćanstvo nego i sve što je hrvatsko. Bratulić smatra Kačićevo djelo jedinstvenim u hrvatskoj povijesti književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krešimir Nemec za Kačićev "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" rekao je da je neka vrst Interneta 18. stoljeća. Ponovivši kako je tim djelom Kačić odigrao "internetativnu" ulogu u našem kulturnom prostoru, dodao je da dijelom ta uloga pripada i hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću.

Fra Gabrijel Jurišić podsjetio je kako je prije 20 godina objavljeno to najpoznatije Kačićevo djelo te kako su dijelovi te najčitanije knjige u Hrvatskoj prevedeni na 13 jezika.

Autor monografije Stipe Botica naglasio je da je u knjizi oko 1100 bibliografskih podataka o djelu te kako je bilo najprisutnije u ilirizmu, predromantizmu i sve do pojave Augusta Šenoe.

Kačićevo djelo imalo je razne uloge, a na prvom mjestu bila je odgojna, rekao je. Naše vrijeme zazire od takvih djela pisanih jednostavno, a to je jedna od najvećih vrijednosti književnosti, zaključio je Botica, koji se više od 20 godina bavi književnim djelom Andrije Kačića Miošića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara