Predstavljena monografija Borisa Bućana

Monografija o vodećem hrvatskom slikaru i u svijetu priznatu majstoru umjetničkog plakata Borisu Bućanu predstavljena je večeras u Muzeju "Mimari" u Zagrebu.

Umjesto uvriježena stručnog teksta povjesničara umjetnosti izbor iz Bućanova opusa uvršten je u dvije knjige na engleskom i hrvatskom jeziku te je popraćen i poezijom. Taj svojevrsni knjiški eksperiment, kako je istaknuto na večerašnjem predstavljanju knjige u nakladi Hrvatskoga centra PEN-a i izdavačke kuće Kigen, upotpunjen je i multimedijskim CD romom.

U likovnom dijelu u odabiru autora u monografiji je otisnuto dvjestotinjak radova, akrilika na platnu, plakata, pastela i ulja na platnu u kronološkom presjeku u zadnjih dvadesetak godina Bućanova stvaralaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pjesme za monografiju odabrala je Sibila Petlevski, a uvrstila je radove desetak hrvatskih pjesnika među kojima su Dragutin Tadijanović, Nikica Petrak, Zvonimir Mrkonjić, Anka Žagar i drugi. Odnos pjesme i slike na Bućanovu primjeru pokazuje da postupak likovnog umjetnika često odgovara postupku umjetnika riječi, istaknula je u zapisu u knjizi Sibila Petlevski.

Večeras predstavljena knjiga, o kojoj su govorili povjesničari umjetnosti Tonko Maroević i Zvonko Maković, pojavila se 22 godine nakon monografije o tom vodećem majstoru umjetničkog plakata u Hrvatskoj.

(Hina) xatod yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara