Predstavljena monografija o kiparu Antunu Babiću

MONOGRAFIJA akademika Tonka Maroevića o kiparu i grafičaru Antunu Babiću (izdavač Gradski muzej u Vinkovcima) predstavljena je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Stručnjaci za Babića kažu da ga karakteriziraju radovi od zemlje s oblicima koji su na ivici ironije i parodije.

Likovna kritičarka Mladenka Šolman ocijenila je da je Babić "stvorio djelo neprolaznih vrijednosti" u kojem se naglašavaju oni "formativni impulsi koji brate arhetipske korijene i suvremeni duh".

Prema M. Šolman, monografija maestralno podastire cjelinu Babićeva djela jer su dosadašnje njegove izložbe javnost upoznavale s dijelovima Babićeva opusa.

Babić se oslanja na onu struju modernog senzibiliteta posebno osjetljivu na pretpovijesne, arhajske i pučke izvore, a u njegovu djelu se spontano isprepliću crtačka, grafička, i kiparska dionica, te reljefi i medalje, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igor Zidić i Tonko Maroević naglasili su arhaično-arheološku stranu Babićeva djela koje izrasta iz zemlje i pripada zemlji, ima regionalna obilježja, a nadilazi vremenitost i pripadnost likovnim trendovima.

Babić je kazao da mu nije žao što je cijeli radni vijek proveo u Vinkovcima, koje smatra izuzetno važnim, ne samo za kulturošku nego i opću nacionalnu dimenziju Hrvatske.

"U Vinkovcima se zbivaju interesantne likovne kreacije i važno je da smo tamo. Nismo mi neka kusata mačka: nešto se tamo događa", kazao je, ne skrivajući veselje što je dobro dočekan u Zagrebu, "filtru u kojem se pokazuju sve hrvatske vrijednosti".

Izdavač Stjepan Jozić kazao je da je Gradski muzej ponosan Babićem i drugim Vinkovčanima koji su mnogo dali suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj. Ovo je prva monografija jednom od njih, kazao je Jozić i naglasio da je Babić muzeju poklonio 129 radova u koje je "uložio svoj život".

Antun Babić (Bijeljina 1931.) završio je Likovnu akademiju u Zagrebu 1958. u klasi Vanje Radauša. Od 1978. predaje na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Objavio je šest mapa grafike te pisao o likovnoj pedagogiji i likovnoj umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara