Predstavljena nova rumunjska vlada

MANDATAR za sastav nove rumunjske vlade Calin Tariceanu predstavio je u nedjelju navečer u Bukureštu novu vladu sastavljenu od 24 člana, pripadnika koalicije Istina i pravda (DA), Unije Mađara (UDMR) i Humanističke stranke (PUR).

Članovi vlade su izabrani po "mjerilima sposobnosti i moralnosti", rekao je Tariceanu, a u utorak parlament treba potvrditi predloženu vladu. Koalicija DA u parlamentarnoj je manjini je u odnosu na dosad vladajuće socijaldemokrate, ali uz potporu stranke etničkih Mađara i humanista, Traiceanu je osigurao malu ukupnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi ministar vanjskih poslova će tako biti Razvan Ungureanu, mladi diplomat koji je bio pomoćnik ministra između svibnja 1998. i siječnja 2001., a 2001. godine je imenovan specijalnim izaslanikom koordinatora Pakta stabilnosti za Balkan i zamjenikom koordinatora za Inicijativu suradnje u jugoistočnoj Europi (SECI), organizaciji osnovanoj na inicijativu Sjedinjenih Država radi jačanja stabilnosti u regiji.

Na mjesto ministrice pravosuđa predložena je pravnica Monica Macovei, predsjednica rumunjskog ogranka Helsinškog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Novi ministar financija biti će novinar i ekonomist Ionut Popescu, a ministar gospodarstva i trgovine Codrut Seres (PUR).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara