PREDSTAVLJENA NOVA ZBIRKA PJESAMA "MOČVARA" AKADEMIKA SLAVKA MIHALIĆA

Najnovija zbirka pjesama "Močvara" suvremenog hrvatskog pjesnika Slavka Mihalića, tiskana u nakladi "Ljevak", predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Zbirka "Močvara", do sada neobjavljenih Mihalićevih pjesama, izlazi iz tiska u povodu 50. godišnjice od pojave njegove prve zbirke pjesama "Komorna muzika", tiskane u Zagrebu 1954.

U "Močvari", koja sadrži 60 pjesama, objavljena je cjelokupna Mihalićeva bibliografija izdanja od 1954. do 2004.

U bibliografiji nisu navedeni naslovi više od 1000 prijevoda njegovih pjesama na tridesetak jezika što se priprema kao posebno izdanje, napominje se u najnovijoj zbirci.

Urednik zbirke Milan Mirić naglasio je da je uredio trideset Mihalićevih zbirki poezije podsjetivši da je u prvoj - Komornoj muzici - objavljeno dvanaest pjesama.

Mirić drži da je Mihalić najtalentiraniji suvremeni hrvatski pjesnik, te da mu se stvaralaštvo odlikuje dosljednošću i postojanošću. Kroz svoje pjesničko djelo živio je ljudsku i pjesničku sudbinu, a njegov opus vrijedan je divljenja, istaknuo je Mirić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Ante Stamać napomenuo je da 40 godina prati Mihalićevo stvaralaštvo te da je prva njegova zbirka Komorna muzika raspjevala hrvatski jezik.

Podsjetio je da je Mihalić dobitnik prestižne nagrade Zlatnog vijenca Struških večeri poezije koji je dobilo i sedam nobelovaca.

Zaključujući govor o Mihalićevu pjesništvu, Stamać je primijetio kako je naslov "Močvara" simboličan jer su u toj zbirci prisutne brojne nakupine, to više nije ona bistra voda o kojoj je kao najvažnijoj temi opstanka najradije pisao nestor hrvatske poezije akademik Slavko Mihalić.

Slavko Mihalić zahvalio je svima rekavši da je proučavao puno poezije, a kad se pojavio egzistencijalizam, da je u njemu pronašao motiv za svoje pjesništvo.

(Hina) xat ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara