PREDSTAVLJENA POŠTANSKA MARKA POSVEĆENA JOSIPU HATZEU

Prigodnu poštansku marku iz serije "Hrvatska glazba", posvećenu 125. obljetnici rođenja hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea (1879.1959.) danas je u Hrvatskom društvu skladatelja predstavila Hrvatska pošta (HP). L

Nominalna vrijednost marke je pet kuna, autorica je zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik-Horvat, tiskana je u nakladi od 300 tisuća, a HP je izdao i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC).

Marku su predstavili akademik Nedjeljko Fabrio, a o Josipu Hatzeu govorila je akademkinja Koraljka Kos.

Prigodan glazbeni program izvela je Lidija Horvat-Dunjko (sopran) i Mario Čopor (glasovir).

Hrvatski skladatelj i dirigent Josip Hatze rodio se u Splitu 21. ožujka 1879. Nakon studija u Pesaru kod poznatoga talijanskog opernog skladatelja Pietra Mascagnija Hatze počinje glazbeničku djelatnost kao dirigent pjevačkoga društva "Zvonimir" u Splitu.

Hatze pripada naraštaju umjetnika glazbenika, slikara, književnika, koji su svojim stvaralaštvom utemeljili hrvatsku modernu, u kojoj Hatze sudjeluje ne prekidajući radikalno s tradicijom, no obogaćujući je novim temama i izražajnim nijansama, rekla je Kos.

Njegovi su najveći suvremenici u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu Blagoje Bersa i Dora Pejačević, koji svatko na svoj način njeguju do tada zapostavljene glazbene vrste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hatze je prepoznao neke od suvremenih težnja u glazbenoscenskim umjetnostima, ostvarivši u operi "Povratak" po drami Srđana Tucića (praizvedenoj 1911. u HNK u Zagrebu) hrvatsku inačicu tada aktualnog verizma.

Skladatelj Josip Hatze bio je najplodniji u prvim desetljećima 20. stoljeća, kad je nastala većina od njegovih 55 solo pjesama (zbirke Romance i melodije, Proljetni lahori, Novo cvijeće i niz pojedinačnih izdanja, te kantate Noć na Uni, Exodus, Golemi Pan i Resumexit te "Povratak").

Hatzeova je glazba osvježila hrvatsku glazbu i ostala trajno popularna i svojom tehničkom vrsnoćom i istinskim nadahnućem, zaključila je Koraljka Kos.(Hina) bma spZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara