Predstavljena prva zbirka pjesama slovačkih autora

"Tužby" u prijevodu "Čežnje" prva zbirka pjesama slovačkih autora iz Hrvatske, koja sadržava zajedničko stvaralaštvo Slovaka od Lipovljana do Iloka, predstavljena je danas u Našicama. L

Slovački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jan Petrik pohvalio je njezino izdavanje, dodajući da su Slovaci u Hrvatskoj poznati po tome što su očuvali svoj folklor. No, istaknuo je, vrlo je važno da sačuvaju i svoj jezik, a to se najbolje može učiniti upravo kroz takvo stvaralaštvo.

U ime Ministarstva obrazovanja, prosvjete i športa, Mirko Marković zbirku je ocijenio poticajem za daljnje izdavaštvo, a takvo će djelovanje - najavio je - biti prepoznato i pomognuto. Stajalište hrvatske Vlade jest da se sve manjine trebaju posvetiti očuvanju identiteta, a izdavaštvo je jedan od načina da se to učini.

Predstavljanje zbirke organizirali su Središnja knjižnica Slovaka u Hrvatskoj, koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici, i čitaonica u Našicama zajedno sa Savezom Slovaka i našičkom Maticom slovačkom.

U hotelu "Park" u Našicama postavljena je izložba karikatura Lubomira Kotrhe, karikaturista iz Trenčina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo slovačkoga grada Zlate Moravce, na čelu s gradonačelnicom Serafinom Osrihonjovom, danas je primio našički gradonačelnik Zdravko Rončević, a tom su se prigodom dogovorili o daljnjoj suradnji tih dvaju prijateljskih gradova.

U Hrvatskoj, prema popisu stanovništva iz godine 2001., živi 4712 Slovaka, od kojih 964 na našičkome području. Našice su i sjedište Saveza Slovaka u Hrvatskoj.

Gosti iz Slovačke danas su razgledali i znamenitosti našičkoga kraja.

(Hina) nhec yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara