PREDSTAVLJENA STIPČEVIĆEVA "SOCIJALNA POVIJEST KNJIGE U HRVATA" OD PRVIH POČETAKA DO GLAGOLJSKOG PRVOTISKA IZ 1483.

Knjigu Aleksandra Stipčevića "Socijalna povijest knjige u Hrvata Knjiga I. srednji vijek (Od prvih početaka do glagoljskog prvotiska iz 1483. godine)" predstavio je danas u svojim prostorijama u Zagrebu nakladnik Školska knjiga.

O knjizi su govorili predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul, akademik Josip Bratulić, povjesničar Josip Kolanović i ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov.

Knjiga (468 str.) je prvi svezak od tri najavljena koja u 23 poglavlja obrađuje pregled povijesti knjige na području povijesne Hrvatske do 1483., proizvodnju rukopisnih knjiga, njihov format i oblik, knjižnu umjetnost, zapise u knjigama, trgovinu, cijenu i vlasnike knjiga, odnose žena i knjige, pisane riječi i puka, nadnaravnost pisma i knjige, nadnaravnu moć pisane riječi, knjigu kao kultni predmet, nepoželjne knjige, knjige kao oružje protiv heretika, knjige kao reprezentativni predmet, prisege nad svetim knjigama, darivanje, posudbu i davanje u zalog knjiga, knjige kao ratni plijen, krađu knjiga, brigu i nebrigu za knjige i strukturu knjižnoga fonda.

Na kraju knjige su priložene bilješke uz poglavlja, kratice, popis ilustracija i kazalo osobnih imena.

Sudbina knjige je i sudbina našega naroda, rekao je Žužul i dodao kako će Školska knjiga svojim pothvatima bez obzira na količinu naklade uvijek braniti interese hrvatske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nismo se obranili ni diplomacijom ni vojskom nego knjigom, rekao je Bratulić i upozorio na veliko značenje knjige u integraciji hrvatskoga naroda.

Stipčevićeva knjiga pokazuje kako se hrvatsko društvo odnosilo prema knjizi ali je knjiga i zrcalo srednjovjekovne Hrvatske, rekao je Kolanović.

Drugi svezak knjige bit će gotov do ljeta, a treći za dvije godine, rekao je autor .

Aleksandar Stipčević (1930.) je arheolog i bibliotekar. Autor je mnogih knjiga iz povijesti i povijesti knjige, a među njima "Iliri - povijest, život, kultura" i "Povijest knjige".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara