predstavljena tri naslova iz projekta ´Hrvatska na tajnim zemljovidima´

U Hrvatskom institutu za povijest danas su predstavljene knjige Srijemska, Virovitička i Požeška županija u sklopu velikoga projekta ´Hrvatska na tajnim zemljovidima 18. i 19. stoljeća´.

Zdenko Franić, zamjenik ministra znanosti i tehnologije, istaknuo je na predstavljanju da projekt ´Hrvatske na tajnim zemljovidima´ nije samo iznimno vrijedan za povijest, nego i za druge znanosti, poput geografije, demografije, sociologije i jezikoslolja, pa čak i za hidrografiju. Napomenuo je da taj projekt ima i međunarodnu važnost budući da su ga dosad ostvarile samo Nizozemska, Austrija i Slovenija.

Zbog nedostatka kvalitetnih topografskih karata i radi boljeg poznavanja Hasburške Monarhije, Marija Terzija naredila je - na prijedlog svojih vojskovođa - godine 1764. početak prve topografske izmjere. Karte su nastale radom vojnih kartografa tijekom dviju izmjera - jozefinske (1764.-1785.) i franciscejske (1808.-1869.), koje su pohranjene u Zbirci karata Ratnog arhiva u Beču.

Akademik Ivo Šimunović, govoreći o knjigama, rekao je da su to knjige u kojima je opisana naša Slavonija, gdje je vrlo rano potvrđeno hrvatsko ime.

Na zemljovidima rađenim tehnikom finog crteža i akvarela upisani su puteljci i ceste, vinogradi i oranice, šume i goleti, brda i dolovi, potoci i rijeke, jezera i močvare, sela i gradovi te granice na Savi i na Uni prema Turskome Carstvu.

Po Šimunovićevim riječima, imena na zemljovidima triju slavonskih županija ´zrcalo su prožimanja hrvatskog duha i kultura s kojima je hrvatski puk dolazio u dodir - romanskom, mađarskom, vlaškom, srpskom, turskom´.

´U ovim knjigama prisutna je jezična arheologija´, istaknuo je Šimunović, dodajući kako se arheološki nalazi mogu zatrpati i sačuvati, etnološki potrpati u škrinje, ali jezikoslovni - toponimi ne mogu, oni nestaju.

´Gotovo ni u jednoj humanističkoj znanosti nema toliko nemara kao prema ovim spomenicima´, istaknuo je Šimunović. Dodao je kako su imena ´međaši i kažiputi´, adrese prostora i ljudi u njemu, a bez adresa lako se zabludi i u povijsti.

Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, istaknuo je kako su za Slavoniju te tri knjige, koje su slika tog područja prije dva stoljeća, dragocjene, budući da su mnogi povijesni, osobito srednjovjekovni izvori toga područja uništeni. Predložio je čelnicima Instituta da prirede njihovo predstavljanje u središtima slavonskih županija.

Urednik serije ´Hrvatska na tajnim zemljovidima 18. i 19. stoljeća´ Mirko Valentić je istaknuo kako je cjelokupna građa potrebna za dovršetak projekta snimljena u Ratnom arhivu u Beču.

Nema kuće, crkve, vinograda iz 1770-ih u Slavoniji koja nije na zemljovidima, rekao je Valentić i dodao kako je to dragocjena baza podataka.

U sklopu serije ´Hvatska na tajnim zemljovidima´ - od 1999. objavljeno je šest svezaka. U pripremi su Križevačka i Đurđevačka pukovnija, Križevačka, Varaždinska, Zagrebačka i Severinska županija.

Valentić je zahvalio Ministarstvu znanosti na danas odobrenom novcu (150.000 kuna) za početak uređenja istočnog i zapadnog perivoja Instituta kako bi se zgrada u Opatičkoj ulici, u kojoj je jedini muzej historijskog slikarstva u svijetu, mogla otvoriti građanstvu.

Mirko Valentić, dosadašnji ravnatelj Instituta, najavio je početak novoga velikog projekta u više od 100 knjiga kanonske vizitacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara