Predstavljena Zaklada "Kuća Ružička"

Kako bi se obnovila rodna kuća prvoga hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke, danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavljena Zaklada "Kuća Ružička", koja će voditi obnovu i izgradnju Ružičkine kuće u Vukovaru razorene tijekom Domovinskoga rata. L

Osnivač je Zaklade skupina hrvatskih gospodarstvenika, među kojima je i predsjednik uprave HOTO Grupe Tomo Horvatinčić, koji je danas svečano potpisao donatorski ugovor s upraviteljicom Zaklade Majom Rendulić, vrijedan 375 tisuća kuna.

Horvatinčić je rekao kako će radove na Ružičkinoj kući pratiti Konzervatorski zavod iz Osijeka, a kuća bi trebala biti rekonstruirana do jeseni 2005.

Projekt obnove temelji se na inicijativi HAZU-a, koja je 1998. objavila studiju obnove tada zamišljenoga memorijalnog i znanstvenog centra Lavoslava Ružičke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projekt je predstavio arhitekt Božidar Blažević, također osnivač Zaklade, istaknuvši da će obnova početi 7. studenoga i stajati 550 tisuća eura. Kako je zbog razaranja u Domovinskome ratu od kuće ostalo samo pročelje, ono će jedino i ostati dok će sve ostalo biti novoizgrađeno, uz dodatak novoga objekta - multikulturalne dvorane.

Tajnik HAZU-a i član Savjeta Zaklade Slobodan Kaštela izrazio je zadovoljstvo što će rodna kuća Lavoslava Ružičke biti obnovljena. Podsjetio je na druge Akademijine aktivnosti, istaknuvši kako HAZU nije mogao osigurati zahtjevna sredstva za izgradnju i rekonstrukciju.

Lavoslav Ružička rođen je 13. rujna 1887. u Vukovaru. Nakon školovanja u Osijeku odlazi u Njemačku, pa zatim u Švicarsku, a 1939. za dostignuća u kemiji dobiva Nobelovu nagradu i postaje prvi hrvatski nobelovac.

(Hina) xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara