PREDSTAVLJENA ZBIRKA HRVATSKE POEZIJE "JUŽNO SUNCE" NA SLOVAČKOM

Zbirka hrvatske poezije "Južno sunce", s izborom hrvatskih pjesama objavljivanih u slovačkoj periodici, predstavljena je danas u Zagrebu, uz nazočnost slovačkog predsjednika Rudolfa Schustera.

Zbirku "Južne slnko" ("Južno sunce"), s podnaslovom "Antologija chorvatskej poezie", priredio je najpoznatiji slovački prevoditelj hrvatske književnosti Jan Jankovič.

Antologija obuhvaća poeziju pedesetak hrvatskih pjesnika, od Antuna Mihanovića i hrvatske himne, Petra Preradovića i Vladimira Vidrića preko Tina Ujevića i Miroslava Krleže do Vlade Gotovca, Slavka Mihalića i Zorice Radaković.

Više od 120 pjesama u zbirci prevelo je tridesetak slovačkih prevodilaca. Knjiga sadrži i dio "uzajamnih stihova" hrvatskih autora koji su studirali i živjeli u Slovačkoj.

Slovaci su hrvatsku književnost počeli prevoditi prije nego su imali vlastitu gramatiku, još 1840. u Slovačkoj su prevođeni hrvatski književnici ilirskog preporoda, istaknuo je Jankovič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoju novu zbirku Jankovič smatra kompromisom između kvalitetnih hrvatskih književnika i slovačkih književnih prevoditelja, među kojima se, napomenuo je, nalaze poezija i ljubav.

"Južno sunce" nije presjek hrvatske poezije, jer u njoj dominiraju stihovi objavljeni u slovačkim časopisima i drugom periodičnom tisku, zbog čega su možda izostali neki književnici, rekao je Ludwig Bauer u ime Društva hrvatskih književnika.

Slovački predsjednik Rudolf Schuster, koji je na predstavljanje knjige došao u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, istaknuo je važnost dobrih odnosa dviju zemalja, kojima doprinose i projekti poput zbirke predstavljene večeras.

Uz slovačkog predsjednika skup su pozdravili slovački veleposlanik u Hrvatskoj Jan Petrik, zamjenik slovačkog ministra kulture Jozsef Kvarda i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Andrej Kuric.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara