PREDSTAVLJENA ZBIRKA MEDIJSKO ZAKONODAVSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Zbirka "Medijsko zakonodavstvo Republike Hrvatske" koja sadrži sve zakone s tog područja usvojene u posljednje dvije godine, predstavljena je danas u Ministarstvu kulture, zaduženom za izradu cjelokupne medijske regulative.

Izdanje, objavljeno u Biblioteci Kulturni razvitak Ministarstva kulture, na jednom mjestu donosi Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, zakone o HRT-u i Hini, te zakone o potvrđivanju europske konvencije o pograničnoj televiziji i pravu na pristup informacijama.

Stručnjaci Ministarstva koji su sudjelovali na izradi zakona zbirku su dopunili člancima o polazištima hrvatskog medijskog zakonodavstva i njegovoj usklađenosti s europskim propisima, slobodi izražavanja i informiranja kroz stajališta europskog suda za ljudska prava, zaštiti privatnosti, elektroničkim publikacijama i razvoju HRT-a u javni medij.

Ministar kulture Antun Vujić kazao je da se ovom knjigom završava opsežan posao na izradi medijskog zakonodavstva u koji se krenulo prije dvije godine, u želji da Hrvatska u tom području ima iste zakonske pretpostavke kao i zemlje zapadnih demokracija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim su se zakonima, kako je rekao, hrvatski medijski propisi izjednačili s propisima Europske unije, a sloboda medija prvenstveno se opisala kao sloboda medijske profesije, kazao je Vujić. Podsjetio je da su osim slobode medija zakonima regulirana i područja pristupa i vlasništva nad medijima, ali i zaštite građana od medija.

Kazao je da su ti zakoni prošli niz javnih rasprava u kojima su učestvovali medijski stručnjaci, novinari i udruge, što ih svrstava u odredbe o kojima se, prije saborskog usvajanja, najviše raspravljalo u javnosti.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara