Predstavljena zbirka o suvremenoj talijanskoj drami

U SKLOPU jučer započetih Dana talijanske drame i kazališta u Zagrebu večeras je u predvorju HNK predstavljena knjiga "Suvremena talijanska drama".

Knjigu, koju je priredio kazališni djelatnik Mario Mattia Giorgetti, predstavili su Mani Gotovac, Iva Grgić i Dario G. Martini.

Priređivač Giorgetti u knjigu je uvrstio sedam dramskih komada suvremenih talijanskih pisaca. Napomenuo je kako je pokušao dati cjelovit pregled suvremene talijanske drame kroz djela sedmorice autora rekavši kako je bilo nemoguće predstaviti više autora.

Govoreći o načinu na koji je sastavio knjigu, rekao je da je pokušao predstaviti djela autora s različitim tendencijama i ciljevima kako bismo mogli istodobno uočiti različita strujanja u suvremenom talijanskom društvu.

Jedna od važnih činjenica je da su ti autori surađivali s najpoznatijim kazališnim družinama i redateljima, a u sučeljavanju svjetova tih autora iskazala su se zanimljiva stajališta o suvremenom kazalištu, rekao je priređivač. Središnja tema tih tekstova je čovjek u svojoj okolini sa svim mogućim egzistencijalnim obratima.

Uvrštene drame su "Abelard Heloizi, Heloiza Abelardu" Maricle Boggio, "Ludi flamenko" Elene Bono, "Trojica na ljuljački" Luigija Lunarija, "Veronica, pjesnikinja i bludnica" Dacie Maraini, "U ime sina" Daria G. Martinia, "Bazen u dvorištu" Carla Marie Penfe i "Franjo i kralj" Vincenca Ziccarellija.

O značenju Dana talijanske drame i kazališta danas, na Svjetski dan kazališta, govorili su Vladimir Stojsavljević, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, Željka Turčinović, predsjednica Hrvatskog centra ITI-UNESCO, te Jasminka Lokas-Strpić u ime Ministarstva kulture.

Sudionici večerašnje promocije - gosti iz Italije, hrvatski kazališni djelatnici, pisci, teatrolozi, dramaturzi, kritičari i redatelji - bili su nazočni predstavi u HNK "Večeras se improvizira" Luigia Pirandella u režiji Zlatka Svibena.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara