Predstavljene Crnkovićeve studije i eseji o naivnoj umjetnosti

KNJIGA likovnog kritičara Vladimira Crnkovića ´Studije i eseji, recenzije i zapisi interpretacije 1983.2001.´, u dva dijela, predstavljena je danas u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti (HMNU).

Prvi dio knjige sadrži 18 priloga iz razdoblja od 1983. do 1997. (i 65 reprodukcija), a drugi isto toliko priloga za razdoblje od 1997. do 2001. (s 74 reprodukcije).

Knjigu podnaslova ´Prilozi za teoriju i povijest naive i art-brutističkih tendencija´ objavili su Hrvatski muzej naivne umjetnosti i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Ravnatelj HMNU-a Franjo Mrzljak govorio je o Crnkovićevoj dugogodišnjoj karijeri kao kustosa tog muzeja, urednika izdanja o naivnim umjetnicima i organizatoru brojnih uspješnih izložbi.

Nova knjiga donosi Crnkovićeve eseje i studije koje je pisao za stručne časopise i muzeje u inozemstvu, tako da je većina tekstova prvi put objavljena u Hrvatskoj, rekao je Mrzljak.

Tekstovi su poredani kronološki, a odnose se uglavnom na dionice Ivana Rabuzina, Matije Skurjenija, Save Sekulića, Ilije i Emerika Feješa.

Također su obuhvaćene i njegove recenzije izložaba, esej o ulozi i značenju likovnog kritičara i muzejskog djelatnika Miće Bašičevića te o kritičkom vrednovanju naive.

U knjizi nema skoro niti jednog dužeg teksta o slikarima Hlebinske škole, jer taj fenomen, po autorovom mišljenju, zaslužuje zasebnu knjigu koja je već u pripremi.

To je šesta i sedma knjiga biblioteke Hrvatska likovna kritika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara