predstavljene dvije knjige biblioteke "na tragu klasika"

Knjige "Viza za prekjučer" ruskog pisca Jurija Družnikova i Antologija portugalske pripovijetke "U počast Zelenoj Papigi", predstavljene su danas u Zagrebu.

To su prve dvije knjige biblioteke "Na tragu klasika" čiji su suizdavači Disput iz Zagreba i Hrvatsko filološko društvo.

Akademik Tonko Maroević pozdravio je biblioteku kao pokušaj da se da bolji uvid u svjetsku literaturu izvan dominacije engleskog jezika.

Urednica biblioteke Jadranka Pintarić kazala je da je smisao biblioteke tiskanje knjiga klasika kojima će se čitatelji ponovo vraćati.

"Kada prođe euforija s novinama i kioscima, i dalje ćemo raditi svoj posao kao i prije", kazala je i dodala da će pojava sljedećih nekoliko knjiga "bolje pokazati to što želimo reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prevoditeljica "Vize za prekjučer" Irena Lukšić izrazila je zadovoljstvo pojavom romana čiji je autor, kako kaže, dugo bio bijela mrlja na njezinom poznavanju ruske emigrantske književnosti, a priređivač i prevoditelj portugalske proze Nikica Talan upozorio na teškoće s kojima se susreće osoba koja radi antologiju kratkih priča u zemlji koja slovi za poetsku naciju.

Roman suvremenog ruskog emigrantskog pisca Jurija Družnikova (1933) "Viza za prekjučer", objavljen prvi put 1998. godine, donosi autobiografski materijal emigrantskog umjetnika.

Družnikovljev književni opus posljednjih je godina postao predmetom velikoga zanimanja slavističke akademske kritike i zapadnih promicatelja ruske literature.

U Antologiju portugalske pripovijetke uvršteno je deset najznačajnijih imena, klasika suvremene luzitanske proze, čiji radovi obuhvaćaju razdoblje od kraja 19. do potkraj 20. stoljeća.

(Hina) xiluc yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara