predstavljene dvije knjige centra za socijalni nauk crkve

Dvije knjige Centra za socijalni nauk crkve: "Hrvatski identitet u Europskoj uniji" i "O dostojanstvu čovjeka i općem dobru u Hrvatskoj" predstavljene su večeras na Tribini grada Zagreba.

Urednik knjige "Hrvatski identitet u Europskoj uniji" Stjepan Baloban rekao je da su u njoj sakupljeni tekstovi devetorice autora koji se bave pitanjima društvenih i crkvenih elita, nacionalnog bogatstva, općeg i zajedničkog dobra, obrazovanja, demografije. U knjizi su i prilozi o doprinosu crkve u oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta i konkretnim zadaćama crkve te članci o načinima očuvanja identiteta prilikom ulaska Hrvatske u EU.

Ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" Vlado Šakić ocijenio je kako se u Hrvatskoj nacionalni identitet uvijek oblikovao s pozicije periferije. Napomenuo je i kako su autori članaka uputili kritiku političkim elitama zbog njihova pogrešnog pristupa oblikovanju toga identiteta "odozgo". Izdvojio je članak Marijana Šunjića u kojem on ne osporava ulazak u EU, ali iskazuje određen oprez u smislu načina pristupa Uniji. Šunjić drži da bi se EU trebala konstituirati kao obitelj država, a ne da se narodi asimiliraju u jedan europski identitet.

Demografkinja Alica Wertheimer Baletić u svom je prilogu upozorila da demografski problemi sve više postaju ozbiljni društveni i gospodarski problem. Pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Hranić kazao je da uznapredovali proces depopulacije, kako ju je prepoznala Wertheimer Baletić, Hrvatsku može odvesti u još veće siromaštvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi "O dostojanstvu čovjeka i općem dobru u Hrvatskoj" govorili su Ivan Duganđić i Željko Tanjić, naglasivši kako se ona bavi pitanjima dostojanstva ljudske osobe, općeg dobra i socijalnog nauka crkve koji bi također trebao pridonijeti boljitku samoga društva.

Pročelnik Katedre moralne teologije na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dominikanac Marijan Biškup podsjetio je na treću godišnjicu smrti uglednog teologa moralke Marijana Valkovića (1927.-2000.).

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara