Predstavljene dvije knjige o crnogorskom jeziku

Na književnoj tribini danas su u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavljene knjige Josipa Ribarića "O perojskom govoru" i Milorada Nikčevića "Ogledi, studije, susreti Apologetika crnogorskoga jezika".

Nakladnik knjiga je Hrvatsko-crnogorsko društva prijateljstva "Croatica-Montenegrina".

O knjigama su govorili jezikoslovci Milorad Nikčević, Mijo Lončarić, akademik Josip Bratulić, urednica Rječnika Perojskoga govora Milica Lukić i recenzent Nikčevićeve knjige Jakov Sabljić.

Nikčević je napomenuo kako je Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" 1996. pokušalo izgradnjom kulturnoga centra prisvojiti hrvatsko selo Peroj u Istri naseljeno Crnogorcima.

Rezultat naše borbe protiv posrbljivanja tamošnjih Crnogoraca jest i objavljivanje Ribarićeve knjige "O perojskom govoru", dodao je Nikčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crnogorci su u Peroj došli iz kotara Crmnice 1657., rekao je Lončarić i dodao kako oni govore ostatkom crnogorskoga jezika iz polovice 17. stoljeća.

Lukić je podsjetila kako perojski govor pripada cetinskoj podskupini zetskosjeničkih govora koji karakteriziraju "šuškavi frikativi".

Crnogorci su 1918. izgubili ime, državu, Crkvu, dinastiju i jezik, napomenuo je Sabljić i dodao kako je Nikčevićeva knjiga afirmacija crnogorskoga jezika.

Milorad Nikčević je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara